Anne olmak ve bebekle geçirilen ilk günler pek çok anne adayında stres ve kaygı yaratabiliyor. Bu kaygının altında pek çok kez anne adaylarının bebeğe bakım konusunda yetemeyecekleri endişesi yer alıyor. Bu endişe ile yaşayan anne adaylarının bebekte oluşan en ufak bir değişim yada rahatsızlık karşısında panik yaşadıklarını ifade eden uzmanlar bu süreci atlatmanın en doğru yolunun bebek bakımı konusunda yeterli bilgiye sahip olmaktan geçtiğinin altını çiziyor.
Bizde bu yazımızda yeni bebek sahibi annelerin fikir alabileceği yeni doğan bebeklere özel uzman tavsiyelerine yer verdik.
Oda Isısını Gereğinden Fazla Yüksek Tutmayın
Bebek doğum öncesinde anne karnında sıcak bir ortamdayken, doğumun gerçekleşmesi ile beraber solunum ile tanışıyor ve kalp dolaşım sistemi yetişkinlere yakın bir noktaya geliyor. Bu nedenle bebeğin yaşadığı odayı gereğinden fazla ısıtmak yerine anne karnındaki ısıya yakın olan 22-24 dereceye yakın noktada tutmak bebeğin kendisini daha rahat hissetmesini sağlayacaktır.
Sık Sık Emzirin

Bebeğin doğumdan hemen sonra anne sütü ile tanışması önemlidir. Çünkü anne sütü bebek için içerdiği besinler itibari ile hem çok besleyici hem de özel nitelikte bir besindir. Anne sütü bebeğiniz için hazmı en kolay besindir. Ayrıca alerji,ishal yada kabızlık sorunları ile karşılaşmanızın önüne geçer.
Büyüme Sürecini Kontrol Altında Tutun
Bebekler doğumdan hemen sonra kilo almaya başlamaz bu sizi endişelendirmesin. Her bebeğe göre farklılık gösterebileceği gibi zamanında doğmuş bir bebek genel olarak 2.500 ile 4000 gram arasında değişkenlik gösterir. Bebek doğumdan hemen sonraki haftada doğum kilosunun bir miktarını kaybeder. İkinci hafta itibari ile tekrardan doğduğu kiloya ulaşır. Vaktindedoğöuş bir bebeğin ortalama boy uzunluğu 50 cm baş çevresi ise 30-35 cm dir. Bu ölçülerin her ay düzenli olarak takip edilmesi bebeğin gelişimini anlayabilmek adına önemlidir.
Kilosu ve Tuvalet Alışkanlığını Takibe Alın
Yeni bebek sahibi olmuş pek çok annenin ortak kaygısı sütünün bebeğine yetip yetmediğidir. Yeterli beslenen ve sağlıklı bir gelişime sahip olan bebekler doğumdan hemen sonra 20-40 gr arası kilo alırlar. Bebeğin kakasının günde 7-8 kez yapıyor olması bebeğin yeteri kadar doyduğunu gösterir.
Bebeğinizin Cilt Rengini Takip Edin

Yenidoğmuş bebeklerde olası bir sarılık yada ciltte morarma durumu kolaylıkla farkedilebilinir. Bu yüzden gün ışığında bebeğinizin cildinde bir anormallik olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir.
Vücudunu Silmeyin!
Yeni doğan bebeklerin cildi doğumdan sonra kırmızı ve mavi renkte iken birkaç saat sonra pembe renge döner. Bebeğin derisinde bulunan ve deriyi kaplayan yağ tabakası bebeğin ısı kontrolunu sağlar, ayrıca onu dış etkenlerdeki tehlikelerden korur. Bu nedenle doğumdan hemen sonra yüz bölgesi dışında vücudun diğer bölgelerini silmekten kaçının. İlk yıkama için doktorunuz aksi bir tavsiyede bulunmamış ise , bebeğin göbeği düştükten iki gün sonra yapabilirsiniz.
Kafa Derisi Yumuşaksa Panik Yapmayın!
Yenidoğan bebeklerde baş kısmında bulunan ve kafa kemiği adı verilen kafa kemikleri doğumun ilk günlerinde yumuşak bir dokuya sahip olduğu için kafatasında anormal şekil bozuklukları görülebilir. Bu durum endişe edilecek bir durum değildir. Zaman içinde düzelecektir.
Bebeğiniz Varlığınızdan Haberdar ve Sizi Duyuyor
Yenidoğan bebekler doğumun hemen ardından çok net olmasa da 25-50 m arasındaki mesafeleri görürler. Bu durum birkaç hafta içinde yerini net bir görmeye bırakır. İşitme duyusunun gelişimini bebeğiniz uyurken sesli bir uyarana sıçrayarak cevap veriyorsa, yada emerken ses duyması ile beraber emmeye ara veriyorsa işitme duyusunda bir problem yok demektir.