“Beslenmek insanoğlunun temel ihtiyaçlarından biridir ve tarih boyunca her kültürde farklılık göstermiştir. Özellikle kadınlarda fiziksel çekicilik anlayışı tarih boyu değişiklik gösterdiğinden, buna paralel olarak yeme kültürü ve yeme bozuklukları da değişiklikler göstermiştir. Yeme bozukluğu kadınların yanı sıra, erkekler, ergenler hatta günümüzde çocuklarda da tüm vücut biçimlerinde, boy ve kiloda görülmektedir. Eğer temelinde psikolojik sorunlar varsa kişi birçok açıdan riskli gruptadır. Kişinin yeme davranışı ve yemeye yüklediği anlam bir süre sonra fiziksel rahatsızlıklara sebep olabilir. Günümüzde teknolojinin yardımıyla bu tip hastalara çok rahat online terapi uygulayabiliyor.
Yeme Bozukluklarının Nedenleri ve Türleri Nelerdir?
Yeme Bozukluklarının nedenleri tam olarak bilinmemekle beraber genellikle; düşük benlik saygısı, depresyon, kontrol kaybı duygusu, değersizlik, kimlik karmaşaları ve aile içi problemlerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Yeme bozukluğunun psikolojik sebeplerini irdelediğimizde yaşanan travmalar, kaygılar, öfke, korkular ve acıların çözümünü yemek yemeye bağlamak olduğu görülür. Böyle bir durumda kişiye göre değişen iki farklı anlayış gelişebilir. Bir grup yeme isteğine karşı “Yediğime dikkat etmezsem kilo alıp çirkinleşeceğim” derken diğer bir grup ise “ Yemek yersem mutlu olacağım” şeklinde yaklaşır. Sonuç olarak bir grup yemek konusunda kendini durduramazken, diğer bir grup ise aç kalmayı tercih eder . Bu tip sorunlar yaşayanların mutlaka bir uzmana başvurmaları gerekir.
Amerikan Psikiyatri Birliği 2013 yılında yayınladığı kriterlerde 4 ana yeme bozukluğundan bahseder bunlar; Anoreksiya, Bulimiya, Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu ve Sınıflandırılamayan Yeme Bozukluklarıdır. Anoreksiya hastalarını tedavi etmenin ilk yolu kilonun sağlıklı bir düzeye getirilmesidir, Bulimiya hastalarındaki ilk aşama ise yeme ve kusma nöbetlerinin engellenmesidir. Tüm yeme bozukluklarında sağlıklı bir sonuç alabilmek için kişiyi yemeye iten ve tetikleyen sebepler tespit edilmeli ve bu sorunlar çözülmelidir.
Yeme Bozukluğu ile İlgili İşaretler ve Tedavisi
Kilo konusunda aşırı ilgi ve kilo almaya ilgili kaygı, diyetlere duyulan ilgi, aç olduğunu kabul etmeme, sürekli spor yapmak, sık sık tartılmak ve vücut kitle endeksini kontrol etmek, gıda biriktirme, kilo kaybı ve kiloda dalgalanmalar, asosyallik, fiziksel güçsüzlük, saç dökülmesi, aşırı yemek gibi göstergeleri olabilir.