Kelime manası yeniden doğuş olan, kendine has kokusu ile herkesi kendine hayran bırakan ve mor rengin en güzel yansımasını taşıyan sümbülün tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Bahar aylarında her evi süsleyen sümbül çiçeği, tıpkı bir bebek gibi ilgiye ve bakıma muhtaçtır. Çok sıcak yerleri sevmeyen sümbül, ideal ortam sıcaklığında yeşermeye başlayacaktır.
Mor Kız Sümbül Çiçeğinin Özellikleri
- Tıpkı isimin anlamı gibi umut aşılayan bir çiçek türü olan sümbül, nesiller boyunca sevilen ve ekilen bir çiçek olmuştur. Görünüşü oldukça gösterişli olan sümbülü, evinizin havası değişsin diye kullanabilirsiniz. Dekoratif bir imaj yaratan çiçek, ruhunuza çok iyi gelecektir.
- Eşsiz kokusu ile en duyarsız burunları bile harekete geçirecek olan sümbül, odanın havasını sürekli tazeleyecektir.
- İddialı görünümüne bakıp sadece dekor bitkisi muamelesi yapmayın sakın! Sümbül çiçeği kurutulduktan sonra bitki çayı ve yemek çeşnisi olarak da son derece başarılıdır.
Sümbül Nedir, Sümbül Çiçeğinin Faydaları Nelerdir?
Alternatif tıp yollarına meraklıysanız yolunuz şifacı sümbül ile muhakkak kesişmiştir. Tarihinin çok eskilere dayandığını belirttiğimiz sümbül, Lokman Hekim tarafından da kullanılmıştır.
- İştah açıcı etkisiyle nam salan sümbülü, kilo alamama problemi yaşayanlar gönül rahatlığıyla kullanabilirler.
- Ergenlik sivilceleri ile başı belada olanlara derman olan sümbül, çay haline getirilip soğutulduktan sonra, akne üzerine kompres yapılarak uygulandığında kesin çözümdür.
- İdrar söktürücü etkisi ile pek yaygın olan sümbülü kesin çözüm için çay halinde hafta en az 2 gün tüketmeniz tavsiye edilir.
- Yoğun bir aktive sonrası kas spazmlarınızı minimuma indirecek olan sümbülün ağrı kesici özelliği bulunmaktadır.
- Adet söktürücü olarak yaygın bir kullanım oranına sahip olan sümbül, düzenli kullanımda hormon dengesini sağlamaktadır.
- Demlenen ve çay haline getirilen sümbül bitkisi düzenli kullanımda broşları rahatlatır. Astım ve bronşit rahatsızlarına iyi gelir.
- Migren gibi baş ağrısı ataklarını hafifletme özelliğine sahip olan sümbül çayı uykudan yarım saat önce içildiğinde rahat bir uyku sunmaktadır.
- Bağırsak parazitlerinin dökülmesinde oldukça faydalı olan sümbül çayı, bağırsak kaynaklı sancıları da hafifletmektedir.
Sümbül Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır?
- Sümbül çiçeği, son derece narin bir saksı bitkisidir dolayısıyla aşırı sıcağa karşı duyarlıdır. Direk olarak güneş ışığı almayan bir cam kenarını kendine ev benimseyecek ve hızlıca büyüyecektir.
- Narinliği ile göze çarpan sümbül bitkisi, olumsuz hava şartlarından çok çabuk etkilenmektedir. Rüzgâr alan bir köşe, sümbül için elverişsiz bir ortam olacaktır.
- İdeal ortam sıcaklığı yaklaşık olarak 15 derece civarında olmalıdır.
- Su konusunda da yine ölçülü davranmak sümbülün yetişmesi için çok önemlidir. Uzun süre susuzluğa dayanamayan bir bitki olan, düzenli aralıklarla azar azar sulanmalıdır.
- Bir ilkbahar çiçeği olduğu unutulmamalı ve toprağı, nemli ve humuslu toprak seçilmelidir.
Umutların Işığı, Sümbül Çiçeği Ne Zaman Ekilmelidir?
Soğanlı bir bitki türü olan sümbül, toprakla bütünleşmelidir. Soğan fidesi toprağın en az 10 cm aşağısına ekilmelidir. İlkbahar mevsiminde tüm hünerini sergileyecek olan sümbülü her mevsim ekebilirsiniz ancak Mart ayına kadar ekeceğiniz bitki, güneşin en tepede olduğu yaz günlerinde ideal bir büyüme sağlayacaktır. Sümbül kolay ekilebilen ancak büyüme süreci oldukça meşakkatli bir bitkidir bu yüzden sabırlı ve özenli davranmanız sizi mutlu edecektir.
Sümbül Çiçeği Nasıl Bir Toprağa Ekilmelidir?
- Soğanlı bitkiler saksı içerisindeki toprak konusunda son derece seçicidirler. Sümbül bitkisini evde ve bir saksı içerisine ekecekseniz, bol humuslu ve geçirgen bir toprak tercih etmelisiniz. Suyu içine çeken toprak, soğanların çürümesine neden olacaktır.
Sümbül Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Soğanlı bir bitki olan sümbül çiçeğini sevdikleriniz ile bölüşmek isterseniz, kış aylarını beklemenizi tavsiye ederiz. Sümbül ve lale gibi soğanlı bitki grubuna giren çiçekleri çoğaltmanın en etkili ve basit yöntemi soğan bölme işlemidir. Yaz aylarında filizlenen soğanlar, toprağa iyice kök salarlar ve bölme işlemi imkânsız denecek kadar zordur ancak kış aylarında, sümbül soğanı kuruyacak ve kökleri gevşeyecektir. Toprağı tazeleme fırsatı yakaladığınız an rahatlıkla bölebileceğiniz soğanı, iki ayrı saksıya ekebilirsiniz.
Sümbül Çiçeği Yetiştirmenin Püf Noktaları Nelerdir?
- Radikal değişimlerden hoşlanmayan bitki için mecbur kalmadıkça saksı ve yer değişikliği yapılmamalıdır. Sümbül çiçeğine sahip olan insanların en çok gözden kaçırdığı bu püf nokta, büyümesine engel olmaktadır.
- Alışkanlıklarını koruyan bir çiçek olan sümbülü her gün aynı miktarda ve aynı kapla sulanmalıdır.
- Toprağa ilave ettiğiniz suyun homojen bir şekilde yayılmasına özen gösterilmelidir.
- Sonbahar ayında ekilmesi tavsiye edilen sümbüle ekim işleminin ardından yaklaşık 30 gün sonra çiçek coşturan gübresi verilmesi tavsiye edilir. Bu bitkisel gübre, çiçek için gerekli olan tüm bileşenleri içerdiğinden, sümbülün sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlar. Gübre ile özdeşen bitki soğanı, ilkbahar ayında çiçeklenme dönemine oldukça güçlü bir şekilde girecektir.
- Yaz aylarında haftada iki kere sulanması tavsiye edilir, dolaylı güneş alan bir yerde muhafaza edilmelidir.
Sümbül Çiçeği Nasıl Kullanılır?
- En basit haliyle, mevsiminde koparılan sümbüller güneş ışığı altında kurutulur ve demleme çay yapılarak tüketilir.
- Kurutulmuş sümbüller, bir baharat kıvamı alana kadar ufalanır ve çeşni olarak kullanılabilir.
- Soğanı bir tencere de süt ilave edilerek pişirilir ve yapışkan bir sıvı elde edilir. Merhemi anımsatan bu bileşen akne ve çıbanların üzerine sürülebilir.
- Toz haline getirildiğinde, kek ve hamur işlerinde renklendirici olarak kullanılabilir.