Markaların yeni bulduğu, buluş basamağında olan ve ticari amaçla yürütebileceği buluşları koruma altına almasına ‘’marka patent’’ denir. Ekonomik açıdan başarılı olan fikirler diğer insanlar tarafından taklit edilebilmektedir. Marka patenti şirketlerin mallarını tanımlayarak fikri mülkiyet almasını sağlamaktadır. Bu sayede patentler yeni markaları, ürünleri veya teknik buluşları kopya ve taklitlerine karşı korumaktadır.
Halk arasında marka patenti olarak bilinse de asıl ismi marka tescilidir. Herkes her çeşit markayı tescil ettirebilmektedir. Markalar sahipleri tarafından satılabilmektedir. Aynı şekilde bir markanın sahibi başkalarına markasını kullanma hakkı verebilmektedir. Peki, marka tescili ücreti ne kadardır? İşte ayrıntılar!
Marka Tescil Ücreti Ne Kadar?
Marka tescil ücretleri Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından belirlenmektedir. Marka işlemlerinin güncel ücretlerinden bahsedecek olursak;
- Marka patent başvuru ücreti 280 TL,
- Vekil hizmet ücreti 250 TL,
- Marka tescil belgesi ücretleri 986 TL,
- Marka tescil ücreti 1.561 TL,
- Marka yenileme ücretleri 1.117 TL,
- Marka devir ücreti 960 TL,
- Marka başvuru ek sınıf ücreti 398 TL,
- Marka tescil belgesi sureti ücreti 462 TL,
- Türk Patent ve Marka Kurumu kararlarına itiraz ücreti 956 TL,
- Marka yayına itiraz ücreti 716 TL,
- Marka itiraza savunma ücreti 531 TL,
- Unvan değişikliği kayıt ücreti 177 TL,
- Nevi değişikliği kayıt ücreti 177 TL.
Görüldüğü üzere marka patent almak gündeme geldiği zaman karşımıza çok sayıda farklı maliyet kalemi çıkar. Bu noktada marka patentlerine dair kapsamlı bir araştırma yapmak; her zaman önerilmektedir. Bundan dolayı şayet patent almayı düşünüyorsanız, öncesinde isabetli bir şekilde bir bütçe oluşturmak durumundasınız!
Marka Patent Başvurusu Nasıl Yapılır?

Marka tescil başvuru işlemleri için öncelikle markanın ismi ve logosu ayrıntılı bir şekilde ‘’marka araştırma ve incelemesine’’ alınmaktadır. Marka patent sorgulama işleminin sonunda başvuru yapacak markanın tescil ve hukuki şartlara uygun olması durumunda yazılı bir şekilde onay alınmaktadır. 10 veya 30 dakika içerisinde online bir şekilde başvuru yapılmaktadır.
Başvurunun yapıldığı aynı gün içerisinde Türk Patent başvurusu alındı yazısı ve fatura başvuran kişilere gönderilmektedir. Önceden aynı veya benzer tesciller başvuru yaptıysa ya da marka tescil ve hukuki şartlara uygun değilse, şartlara uygun hale getirilmesi için revize edilmektedir. Bu gibi durumlarda yeni bir marka ismi belirlenmesi için başvuru yapanlara bilgi metni iletilmektedir. Bütün bu bilgiler ışığında marka isim patent alma sürecinin son derece hassas olan bir süreç olduğunu rahatlıkla ifade etmek mümkün olmaktadır.
Marka İsim Patenti Nasıl Alınır?
Marka sahipleri genellikle, marka patent işlemlerinden önce isim patenti almaktadırlar. Halk arasında isim hakkı almak, isim tescili, marka ismi almak, isim tescil almak gibi kullanılan terimlerin hepsinin genel ismi marka tescilidir.
Bir marka genellikle kelimelerden, şekillerden, işaretlerden, harflerden ve rakamlardan oluşmaktadır. İsim patenti almak ise yalnızca marka patent ile koruma altına alınmak istenen markanın tescil işlemleri içerisine dahildir. İsim patenti alınmadan önce isimler ön sorgulamaya tabi tutulmaktadır.
Ön sorgulama doğrultusunda ismin tescile uygun olup olmadığı araştırılmaktadır. Daha önceden başvurusu yapılmış diğer isimlerle benzerlik veya aynılık durumları araştırılmaktadır. Ön sorgulama başarılı ise marka tescili için diğer işlemler başlatılabilir. İsim patenti için bazı evraklar gerekmektedir. Bu evraklar;
- Müracaat sahibinin kimlik bilgilerini dolduracağı müracaat formu,
- Marka için tasarlanmış isim örneği,
- Vekaletname,
- Müracaat ücretinin yatırıldığını kanıtlayan banka dekontu.
Marka patentleri özellikle son zamanlarda yoğun bir düzeyde ilgi görmektedir. Bu durum patent almak isteyenlerin sayısında da ciddi oranda bir artış yaşanmasını mümkün kılmaktadır.
Marka Patent Neden Önemlidir?
Marka tescili, tescil sahiplerine mal ve hizmetleri için bayilik hakkı vermektedir. Marka patent işlemleri markalar için oldukça önemlidir. Bir marka mallarının ve hizmetlerinin diğer mallar ve hizmetlerden ayrılması adına hukuki bir tescil hakkı almaktadır. Markalar patent alarak ürünlerini ve hizmetlerini taklit ve kopyalara karşı korumaktadırlar. Ayrıca tescilli marka piyasada bir adım öndedir.
Tescilli bir markanın tüm hakları marka sahibine aittir. Marka sahibi izin vermediği sürece başka kişiler bunu kullanamazlar. Kullandıkları taktirde hukuki yollara başvurma hakları vardır. Ayrıca marka sahibi isterse markayı satabilir, devredebilir, lisans verebilir, rehin edebilir veya teminat gösterebilmektedir. Yani marka sahibi tescilli markası üzerinde hukuki tüm haklarını kullanabilmektedir.