Birçok insanın korkulu rüyası olan topluluk önünde konuşamama kaygısı hayatımızın her alanında kendisini göstermektedir. Kimi zaman okulda yapacağımız bir sunumda, iş toplantılarımızda bu kaygı ortaya çıkmaktadır. Sahnede tüm gözler üzerimizdeyken heyecanlanmamak, profesyonel davranmaya çalışmak sanıldığı kadar kolay değildir. Fakat bu kaygıyla başa çıkmanın birçok yolu var. Yazının devamında bu kaygıyla başa çıkmayı öğrenecek ve sosyal alanlarınızda artık kendinizi daha rahat ve özgürce ifade ettiğinizi fark edeceksiniz.
Konuşma Metni Doğru Hazırlanmış Olmalıdır
Doğru şekilde hazırlanmış konuşma metni işinizi kolaylaştıracaktır. Konuşmacı kendisini en iyi ifade edebildiği ve mümkünse üzerinde çalıştığı/uzmanlaştığı bir alanda konuşma yapmayı tercih etmelidir. Üzerinde pek de fikir sahibi olunmayan konularda konuşma yapılması, konuşmacının konuşmayla bütünleşememesine ve kaygılanmasına neden olacaktır. Hazırlanan metin konuyu genel hatlarıyla ele almalıdır. Gereğinden uzun yahut gereğinden kısa hazırlanan metinler dinleyicilerin sıkılmasına veya konuyu tam anlamıyla kavrayamamalarına sebep olabilir. Bu nedenle burada konuşmacıya büyük iş düşmektedir. Konu sadelikle anlatılmalıdır. Konuşmadan önce metin birçok kez tekrar edilmelidir.
Konu Kısaca Özetlenmelidir
Bazen konuşmacıların saatlerce bir konu üzerinde konuştuğuna şahit oluruz. Böyle durumlarda genelde konuşmacıların program bitiminde iki seçeneği vardır. Ya konuyu özet şeklinde dinleyicilere tekrar hatırlatmak ya da bir salon dolusu uykulu gözle karşı karşıya kalmaktır.
Ses Tonu ve Vurgulamalara Dikkat Edilmelidir
Ses tonunun, jest ve mimiklerin doğru kullanılması dinleyen kişilerde konuşmacının profesyonel olduğu algısını yaratır. Neticede hiç kimse tekdüze ve monoton bir konuşmayı saatlerce dinlemek istemez. Aktarmak istenilen duygu, dinleyicilere tonlamalar ve vurgulamalar yoluyla geçirilmelidir. Ses tonu ne kulağı rahatsız edecek derecede yüksek ne de dinleyicileri sıkacak kadar alçak olmalıdır. Konuşmacının bir arkadaşıyla sohbet ederken kullandığı ses tonunun salonun ve kullanılacak ekipmanın özelliğine göre maksimum birkaç ton üzeri olması gerekmektedir.