Son yıllarda ismi daha çok duyulmaya başlayan kakule yeşil renkli bir tohumdur. Asya bölgesinde yetişen özellikle Hindistan ve Nepal’de oldukça yoğun olarak yetişiyor ve tüketiliyor. Günümüzde Çin, Malezya, Kore ve Japonya’dan sonra şimdi de Türkiye’de mutfaklarında şeflerin gözde baharatları arasında yerini çoktan aldı. Kakule değerli ve zor bulunan bir baharat olduğu için bu durum fiyatına da yansımış durumda. Hem yemeklere verdiği lezzet hem de vücuda sağladığı faydalarsan dolayı oldukça talep görüyor.
İlgili Link: Tarçın Çayının Faydaları
Kakule Nedir?
Kakule Batı ve Güney Hindistan ve Güneydoğu Asya’nın sıcak bölgelerinde yetişen boyları 5 metreyi bulan büyük yapraklı bir bitkidir. Tohumları baharat olarak kullanılır. Özellikle Hindistan’ın bataklık ormanlarında kendiliğinden yetişir. Kakule meyve veren bir bitki türüdür. Kakulenin bu meyveleri hem tohum olarak kullanılır hem de meyve işlevi görür. Bu meyveler 1-2 cm boyunda, sarıyla yeşil renk arasında bazen de kirli beyaz renginde olur. Mercimek şeklinde ve büyüklüğünde olan tohumlar keskin bir kokuya sahiptir. Kakule bulunduğu bölgeye göre isim alır. Örneğin malalar kakulesi, siyam kakulesi gibi isimleri vardır.
Kakule Bitkisi Özellikleri Nelerdir?
Kakule bitkisinde bir çok vitamin ve mineral bulunur. Özellikle A vitamini ve C vitamini açısından zengindir. Bu sebeple vitamin takviyesi olarak da kullanabilir. Kakulenin insan sağlığa oldukça çok faydası vardır. Kakule odunsu bir aromaya sahip bir baharat. Bu yüzden kozmetik sanayinde parfüm esansları olarak da kullanılıyor. Ayrıca yemek ve içeceklerde de tercih ediliyor. Kakule hem tatlı hem tuzlu tariflerde kullanılmaya uygun bir baharat olduğu için bazı yemeklerde kullanılıyor.
İlgili Link: Tere Otu
Kakule Faydaları Nelerdir?

Kakulenin sağlığa birçok faydası bulunur. Bunların en başında mide bağırsak problemlerine iyi gelmesiyle bilinir. Tansiyon, kolesterol ve kalp sağlığının korunmasında birebirdir. Sindirim sistemini düzenler. Ayrıca kan dolaşımının düzene girmesine yardımcı olur. Öksürüğe de iyi gelen kakule ağız kokusunun giderilmesinde de kullanılır. Diş ve dış eti sorunları içinde kakule kullanılır. Bunların yanında kakule ruh sağlığına da büyük faydası vardır.
Doğal bir sakinleşici etkisi olan kakule kaygılı, üzgün ve gergin anlar yaşayanlar için dinginleştirici etkisi vardır. Uyku zorluğu çekenler için de kakule bitkisi oldukça talep gören baharatlar arasındadır. Kaliteli ve rahat bir uyku çekilmesini sağlar ve uykuya dalmayı kolaylaştırır. Kakulenin afrodizyak etkisi olduğu da bilinmektedir.
Kakule Nasıl Kullanılır?
Kakule bir çok şekilde tüketilmeye müsait bir bitkidir. En sık tercih edilen formu çay olandır. Çay olarak tüketmek isteyenler büyüklüğüne göre 6-7 adet kakule tohumunu bir fincanın içine koyup üzerine sıcak su eklemeleri yeterlidir. Çayınızı ılık şekilde tüketebilirsiniz. İsteğe göre içine bal koyarak da içebilirsiniz. Bu karışım soğuduktan sonra ağız gargarası olarak kullanılabilir. Sıcak su yerine süt ekleyerek de kullanılabilirsiniz. Ayrıca baharat olarak yemeklerde kullanabilirsiniz. Kakulenin toz olan formunu aktarlardan alabilirsiniz. Kakuleyi Türk kahvesi ile karıştırıp da yapabilirsiniz.
Son dönemde oldukça popüler olan kakuleli Türk kahvesi hem lezzetiyle hem de sağlığa olan faydasıyla sıklıkla tercih ediliyor. Yapımı da oldukça kolay ve keyiflidir. Kakule tohumlarından fincan başına 2-3 adet gelecek şekilde ayrılır. Bu tohumlar havan yardımıyla ezilir ve toz haline getirilir. Kakuleyi toz halinde aldıysanız fincan başına yarım çay kaşığı gelecek şekilde kullanmanız gerekir. Sonrasında Türk kahvesi ve bu toz karışım karıştırılır. İsteğe göre şeker de ilave edebilirsiniz. Bu karışımı her zaman yaptığınız Türk kahvesi tarifine göre pişirin. Bu kahve lezzetiyle kahve keyiflerinizin baş tacı olacak kakuleli Türk kahvesini afiyetle içebilirsiniz. Kakule bir çok yemek ve tatlı tariflerinde de kullanılıyor. Kuleyi iç pilavınızın içine ekleyebilirsiniz. Oldukça hoş bir tat bıraksan kakule baharatının az bir miktarı bile tadında oldukça değişiklik yapıyor.
Ayrıca keklerde, kurabiyelerde ve et yemeklerinde de kullanılıyor. Ayrıca soğuk suyun içine akşamda koyup ertesi gün bu suyu tüketmeniz de oldukça faydalı olacaktır. Kakule baharatı hamile ve emziren kadınların kullanması açısından sakıncalı olabilir. Bu yüzden hekiminize başvurmadan bu baharatı kullanmanız önerilmez. Ayrıca kakulenin bilinen bir yan etkisi de safra taşı yapabiliyor olması. Bu yüzden eğer safra kesesi veya taşı rahatsızlığınız varsa kakuleyi doktorunuza danışmadan kullanmayın.