Bir mal ya da eşyanın üzerinde mal sahibi ile birlikte başka kişilerinde hakkının bulunmasına intifa hakkı denmektedir. Bu hak sayesinde kişiler bu mal veya eşyaları kullanabilir. Kanunlar tarafında kişiler ve mallar güvence altına alınmaktadır. Malik kişinin sahip olduğu haklar, malikin izin vermesi durumunda ve kanun hükmünde başkaları tarafından kullanılabilir.
Bir kişinin sahip olduğu mal ve eşyalar, kişinin izni doğrultusunda ve sözleşme şartıyla başkasına devredilebilir. İntifa hakkına sahip olan kimse, bu malları yararına kullanabilir. Örneğin malik kişi bir ev sahibi ise bu evi başkasına kiralayarak, kendi malından yararlanabilir. Elbette ki bu durum bir sözleşme karşılığında olmaktadır. Kanunen mal sahibinin tüm hakları korunmaktadır.
Tapuda İntifa Hakkı Ne Demektir?
Bireylerin mal varlıkları üzerindeki hak ve yetkilerini farklı bir kişiye kullandırma hakkına intifa denir. Mal varlıkları taşınmazlarla ilgili olmakla birlikte aynı zamanda eşyalarla da ilgilidir. Mal sahiplerinin kendilerine ait olan mal ve eşyalar üzerindeki haklarına intifa hakkı denilmektedir. Kimi zaman bireyler intifa haklarını farklı kişilere de kullandırabilmektedir. Bu tür hakların tapuda yer almasına da tapuda intifa hakkı adı verilmektedir.
Tapuda intifa hakkı, farklı birisine devredilen kullanma hakkının tapuda tescil edilmesidir. Tapuda intifa hakkı sisteminin uygulanmasında Mülkiyet Hükümleri esas alınmaktadır. Burada intifa hakkının Medeni Kanunla ters düşmemesi de şarttır. Avukat desteği alacaksanız, avukatların iş hukuku, ceza hukuku, boşanma davaları gibi dallarda kendi aralarında ayrıştıklarına dikkat etmeli ve bu konuyla ilgili bir avukat ile anlaşmalısınız. Görüldüğü üzere tapuda intifa hakkı söz konusu olduğunda karşımıza son derece teknik bir konu çıkmaktadır. Bundan dolayı da bu tür işlemleri yaptırırken mutlaka alanında uzman olanlardan destek almak da şarttır!
İntifa Hakkı Nasıl Kaldırılır?
Mal veya eşyaya sahip olan kişinin mahkeme kararı ile intifa hakkını kaldırması mümkündür. Bu sayede yasal yollardan bir başkasının kullandığı mülkün terki sağlanır. Öncesinde belirlenen bir sürede kişi veya kişiler mülkü terk etmezse bu durumda mahkemeye başvurulabilir. Türk Medeni Kanununa göre eğer intifa hakkı kazanılmasında bir yasalsızlık yoksa genel hükümler uygulanır.
Mahkeme kararı ile rahatlıkla intifa hakkı kaldırılmaktadır. Eğer mal sahibi ölürse bu hak kendiliğinden kalkmamaktadır. Bu durumda hakkın kalkması ve malın kullanılması için yasal yollara başvurulması gerekmektedir. İntifa hakkını kaldırabilmek için de tapu birimine belli bir miktar para ödenmesi gerekmektedir. Mahkeme yolu ile kaldırılabilen bu hak, kişinin ölümünden sonra gerçekleşebilir.

İntifa Hakkına Sahip Kişilerin Hakları
Mal sahibi kişilerin mallarını istediği gibi kullanmaları ve bu mallardan tasarruf etmeleri için hakları vardır. Bu haklar birçok konuda geçerlidir. Hakların yanında belli sorumluluklarda bulunmaktadır. Kişinin sahip olduğu maldan yararlanma hakkı, tasarruf etme hakkı, malı yönetme hakkı da kişiye sağlanır. Bunun yanında ise kişilerin sorumlulukları olmaktadır. Bu kapsamda ise malın; temizliği, bakımı, vergisi, koruması, sigortası, masrafı gibi birçok etken malik kişinin sorumluluğunda olmaktadır.
İntifa Hakkı Masrafları Ne Kadardır?
İntifa hakkı kişilerin üzerinden kalkması için yani devir işlemleri için masraflar olmaktadır. İntifa hakkının kaldırılması için belli bir miktar para ödenmesi gerekmektedir. Bir gayrimenkul üzerinden yapılacak intifa hakkı için ve başka malların devredilmesi için de harç ücreti ödenmektedir. Bu harç ücreti devir için ödenmesi gereken bedelin üzerinden hesaplanmaktadır.
Devir olarak alacak kişiler malın değerinin 20 oranı civarında bir bedel ödemeleri şarttır. Kayıt masraflarının üçte ikisi kadar da kayıt masrafı ve harç masrafı ödenmektedir. Malın gerçek değeri ne kadar olurda ödenmesi gereken masrafta o kadar artmaktadır. İntifa hakkı, ölüm durumunda devri sağlanır. Haklar kişi üzerinden mahkeme kararı ile kalkar.