Yetişkinlerde dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) için standart tedaviler tipik olarak ilaç, eğitim, beceri eğitimi ve psikolojik danışmanlık içerir. Bunların bir kombinasyonu genellikle en etkili tedavidir. Bu tedaviler birçok DEHB belirtisini yönetmeye yardımcı olabilir, ancak tedavi etmezler. Sizin için en uygun olanın belirlenmesi biraz zaman alabilir.
İlaçlar
Herhangi bir ilacın yararları ve riskleri hakkında doktorunuzla konuşun.
- Metilfenidat veya amfetamin içeren ürünler gibi uyarıcılar tipik olarak DEHB için en sık reçete edilen ilaçlardır, ancak diğer ilaçlar da reçete edilebilir. Uyarıcıların nörotransmitter olarak adlandırılan beyin kimyasallarının seviyelerini arttırdığı ve dengelediği görülmektedir.
- DEHB’i tedavi etmek için kullanılan diğer ilaçlar arasında uyarıcı olmayan atomoksetin ve bupropion gibi bazı antidepresanlar bulunur. Atomoksetin ve antidepresanlar uyarıcılardan daha yavaş etki eder, ancak sağlık sorunları nedeniyle uyarıcı alamazsanız veya uyarıcılar ciddi yan etkilere neden oluyorsa bunlar iyi seçenekler olabilir.
Doğru ilaç ve doğru doz kişiden kişiye değişir, bu nedenle sizin için neyin doğru olduğunu bulmak zaman alabilir. Herhangi bir yan etki hakkında doktorunuza bilgi verin.
Psikolojik Danışmanlık
Yetişkin dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) için danışmanlık genellikle psikolojik danışmanlık (psikoterapi), hastalık hakkında eğitim ve başarılı olmanıza yardımcı olacak öğrenme becerilerini içerir.
Psikoterapi size yardımcı olabilir:
- Zaman yönetimi ve organizasyon becerilerinizi geliştirmek
- Dürtüsel davranışlarınızı nasıl azaltacağınızı öğrenmek
- Daha iyi problem çözme becerileri geliştirirsiniz
- Geçmiş akademik, iş veya sosyal başarısızlıklarla başa çıkmayı öğrenmek
- Benlik imajınızı artırmak
- Aileniz, iş arkadaşlarınız ve arkadaşlarınızla ilişkileri geliştirmenin yollarını öğrenmek
- Öfkenizi kontrol etmek için stratejiler geliştirmek
Yetişkinlerde dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) için yaygın psikoterapi türleri şunları içerir:
- Bilişsel davranış terapisi. Bu yapılandırılmış danışmanlık türü, davranışınızı yönetmek ve olumsuz düşünme kalıplarını olumlu olanlara dönüştürmek için belirli beceriler öğretir. Okul, iş veya ilişki sorunları gibi yaşam zorluklarıyla başa çıkmanıza ve depresyon veya madde kötüye kullanımı gibi diğer zihinsel sağlık durumlarını ele almanıza yardımcı olabilir.
- Evlilik danışmanlığı ve aile terapisi. Bu tür terapi, sevdiklerinizin DEHB olan biriyle yaşamanın stresiyle başa çıkmasına yardımcı olabilir ve neler yapabileceklerini öğretebilir. Bu da, iletişim ve problem çözme becerilerini geliştirebilir.

Hiperaktivite Bozukluğu Nedenleri
Yetişkinlerde dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB)’in kesin nedeni açık olmasa da, araştırma çalışmaları devam etmektedir. Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) gelişiminde yer alabilecek faktörler şunlardır:
- Genetik. DEHB ailelerde bulunabilir ve çalışmalar genlerin rol oynayabileceğini göstermektedir.
- Çevre. Çocukken kurşuna maruz kalmak gibi bazı çevresel faktörler de riski artırabilir.
- Geliştirme sırasındaki sorunlar. Gelişimdeki kilit anlarda merkezi sinir sistemi ile ilgili sorunlar rol oynayabilir.
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) Nasıl Teşhis Edilir ?
Yetişkinlerde dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) belirtileri ve semptomlarını tespit etmek zor olabilir. Bununla birlikte, çekirdek semptomlar yaşamın erken döneminde (12 yaşından önce) başlar ve yetişkinliğe kadar devam ederek büyüyen sorunlar yaratır.
Hiçbir test tanıyı doğrulayamaz. Teşhis koymak muhtemelen şunları içerecektir:
- Semptomlarınız için diğer olası nedenleri dışlamak için fiziki muayene
- Güncel tıbbi konular, kişisel ve aile tıbbi geçmişi ve belirtilerinizin geçmişi hakkında soru sorma gibi bilgi toplama
- Belirtileriniz hakkında bilgi toplamaya ve değerlendirmeye yardımcı olmak için DEHB derecelendirme ölçekleri veya psikolojik testler
DEHB’e Benzeyen Diğer Durumlar
Bazı tıbbi durumlar veya tedaviler DEHB benzeri belirti ve bulgulara neden olabilir. Örnekler:
- Depresyon, anksiyete, davranış bozuklukları, öğrenme ve konuşma eksiklikleri veya diğer psikiyatrik bozukluklar gibi zihinsel sağlık bozuklukları
- Gelişimsel bozukluk, tiroid sorunları, uyku bozuklukları, beyin hasarı veya düşük kan şekeri (hipoglisemi) gibi düşünme veya davranışı etkileyebilecek tıbbi problemler
- Uyuşturucular, alkol ve bazı ilaçlar ya da başka maddelerin kötüye kullanımı gibi