Hatmi çiçeği ebegümeci familyasından olan şifalı bir bitkidir. Hatminin genellikle pembe, mor, fuşya, beyaz, kırmızı renklerinde ki çiçekleri toplanıp kullanılır. Hatmi çiçeği çok geniş bir coğrafyada yetişir. Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaz aylarında ormanlık alanlar ve etrafında kendiliğinden yetişir. Boyları 2,5 metreye kadar uzayabilir. Geniş yapraklıdır ve yaprakları kalp şeklini andırır. Hatmi çiçeği killi ve iyi gübrelenmiş toprakları sever.
Hatmi çiçeğinin ana vatanı ise Batı Asya’dır. Bünyesinde nişasta, sakaroz, galaktoz, pektin, yağ, tanen ve asparagin vardır. Eski mısır uygarlığında bile bu çiçeklerin koku ve yaprakları tıp biliminde kullanılmıştır. Halk arasında Fatmagül çiçeği olarak da bilinen hatmi çiçeği soğuk algınlığı, grip gibi birçok hastalığa iyi geliyor. Ayrıca ilaç yapımı ve kozmetik sektöründe de kullanılıyor.
Özellikle kış aylarında soğuk algınlığından korunmak için vatandaşlardan talep gören hatmi çiçeği hire, silindir çiçeği, Gülhatmi olarak da anılır. Hatmi çiçeği doğada kendiliğinden yetişen doğal bir bitkidir. Fakat bu bitkiyi yetiştirmek isteyenler tohumlarını toplayıp ekebilirler. Balkon ya da bahçede kolaylıkla yetişir. Hatmi çiçeğinin ekimi ilkbahar aylarında Mart, nisan ve mayıs ayı boyunca yapılabilir.
İlgili Link: Tere Otu
Hatmi Çiçeği Faydaları

Hatmi çiçeğinin insan sağlığına birçok faydası vardır. Ağrı kesicidir, idrar söktürür, kan şekerini düzenler, kolesterolü düşürür, iştah keser, kilo vermeye yardımcıdır. Ayrıca hatmi çiçeği uykusuzluğa çok iyi gelir, uyku kalitesini yükseltir ve rahat uyku sağlar. Kuru öksürüğe iyi gelir, soğuk algınlığı ve grip için birebirdir. Ayrıca hatmi çiçeğinin mide için de faydaları büyüktür. Gastrit, ülser, reflü gibi mide rahatsızlıklarına karşı oldukça etkili bir bitkidir.
Enfeksiyonların giderilmesinde de etkili olan hatmi çiçeği ayrıca yapraklarının da ağrı giderici özelliğini olduğu biliniyor. Hem biyolojik sağlığa hem de ruh sağlığına iyi gelen hatmi çiçeği sakinleştirici etkiye de sahiptir. Pek çok formda kullanılır. Çay demlenip içildiğinde uyku problemini ortadan kaldırır. Bağışıklık sistemini güçlendiren hatmi çiçeğinin reçeli ve dolması da yapılır. Vücudun direncini arttırır. Böbrek iltihaplarının giderilmesine yardımcı olur.
İlgili Link: Çit Bitkileri
Hatmi Çiçeği Ne İşe Yarar?
Hatmi çiçeği geçmişten günümüze pek çok tedavilerde kullanılan hatmi çiçeğinin faydaları oldukça çoktur. Sağlık sorunlarının giderilmesinde etkisi büyüktür. Hem doğal bir yöntem olması hem de kolay bulunması açısından en çok kullanılan bitki türüdür. Özellikle kış aylarında yaşanılan kuru öksürük için kullanılan ve kısa sürede etkisini gösteren hatmi çiçeği sütle beraber içildiğinde balgam söktürücü özelliği de ortaya çıkar.
Hatmi çiçeğinin bünyesinde bulunduğu uçucu yağlar sayesinde çay olarak tüketildiğinde hem sakinleşmeye hem de rahat uyumayı sağlar. Üstelik hatmi çiçeğini sadece kurutarak değil taze olarak tüketmenizde bir sakınca yoktur. İdrar söktürücü özelliği ile de sıkça tercih edilen bir bitkidir. Prostat, sinüzit ve mide iltihaplarına karşı iyi bir savaşçıdır.
Hatmi Çiçeğinden Balgam Söktürücü Çay Yapımı
Hatmi çiçeğinin en yaygın kullanım şekli çay olarak demlenip tüketilmesidir. Çiçekler genelde kurutup demlenir ama taze şekilde de demleyebilirsiniz. Bir fincan sıcak su içerisine 2-3 adet hatmi çiçeği gelecek şekilde çay hazırlanmalıdır.
Su kaynatılır ve ocaktan alınır. Sıcak suyun içine çiçeklerden atılır ve 5 dakika demlenmesi beklenir. Hazır hale gelen çay ortalama 5-10 dakika sonra tüketebilirsiniz. İsteğe göre çayınızı bal ile tatlandırabilirsiniz. Bu çay tüketiminde hem soğuk algınlığı ve gribe hem öksürüğe iyi gelecek hem de balgam atmanıza yardımcı olacaktır. Hatmi çiçeği tarifteki gibi su yerine süt ile de demlenebilir. Sütle demlenmesi balgam söktürücü özelliğini daha da arttırır. Ayrıca hatmi çiçeğinin yaprakları tam açık olduğu zaman toplanır taze iken dolması da yapılır. Pirinç ya da bulgur kullanarak yapılan dolma zeytinyağlı olarak hazırlanır. Oldukça lezzetli ve şifa kaynağı bir besindir. Hatmi çiçeğinin faydaları gibi kullanım alanları da oldukça fazladır. Hatmi çiçeğinin lezzetli olmasından dolayı reçeli de hazırlanır.
Böylelikle hem kahvaltı masasında yerini alacak hem lezzetiyle sizi büyüleyecek hem de şifalı olduğundan sağlığınıza da katkıda bulunacaktır. Taze hatmi çiçeklerinden hazırlanan hatmi reçeli renk olarak da harika bir görüntüye sahiptir. Zevke göre içine karanfil ya da tarçın eklenebilir.
Hatmi Çiçeği Nasıl Kurutulur?

Hatmi çiçeğinin toplanması belli dönemlerde olur. Çünkü bitki bu dönemlerde en güçlü etkiyi verir. Haziran ayı itibariyle çiçeklerini açmaya başlayan hatmi çiçeği yaz boyunca toplanabilir. Bu çiçeklerin kökleri de faydalıdır ve aynı amaçla tüketilir. Kökler ise hatminin çiçekleri tamamen geçtikten sonra eylül ayı itibariyle toplanabilir. Hatmi çiçeğinin kurutma işlemi oldukça kolaydır ve zahmetsizdir.
Mevsiminde toplanan bitkinin çiçekleri geniş bir tepsiye ya da büyükçe temiz bir örtü üzerine serilir. Çiçekler direkt güneş ışığına maruz kalmadan gölge bir yerde bekletilir. Serin ve rüzgarlı bir alanda kuruma işlemi daha hızlı olur. Çiçekler gün içinde arada alt üst şekilde olacak şekilde karıştırılır. 2-3 gün içinde hatmi çiçeği kurumuş olacaktır.