Gebeliğin her evresinde balık yağı kullanımı, özellikle de omega-3 gereksiniminin karşılanması açısından önemlidir. Özellikle de gebeliğin son üç ayında bebeğin beyin ve sinir gelişimini aşılayan omega-3 tüketmekte fayda vardır. Anne karnındaki bebek, gereksinim duyacağı omega-3 oranını annesinden alacağı için annenin bu durumda omega-3’ün yoğun şekilde bulunduğu balık yağını tüketmesi gerekir. Fakat bu durum anneye daha fazla zarar verecektir. Bunun sebebi ise vücut içerisinde bulunan en önemli Omega 3 deposu beyin dokusudur. Dolayısıyla bu durum, anne açısından sakıncalı bir durumdur. Kısaca balık yağı, kadınlar için gebelikte folik asit ve demir kadar önemli bir madde olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sebeple düzenli bir şekilde alınmasında fayda vardır.
Balık yağı barındıran Omega 3, çoklu doymamış yağ asidi olarak tanımlanır. Esansiyel yağ asidi olduğu için de ayrıca insanın vücudu bunu üretememektedir.
Omega-3 Nedir? Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?
Balık yağında bulunan omega-3 daha çok özellikle de hamsi, ton balığı gibi besin maddelerinde bulunur. Gebelik ile ilgili Omega 3 gereksiniminin karşılanması açısından gebe kadınların hamilelik dönemleri boyunca sıklıkla balık tüketmeleri hem omega-3 gereksinimini karşılamaları hem de bebeğin zihinsel gelişimi açısından oldukça önem arz etmektedir.
Gebelikte Balık Yağının Anne ve Bebeğe Faydaları Nelerdir?

İnsan vücudunda üretimi gerçekleştirilmeyen omega-3 maddesinin balık yağı ile dışarıdan takviye edilmesi gerektiği paragrafın başında belirtilmişti. Bu, yalnızca gebelerde değil hemen herkeste aynı etkiyi gösterecektir. Gebelik döneminde balık yağı kullanımı anne ve bebek açısından oldukça faydalıdır.
- Gebelik döneminde düzenli bir şekilde balık yağı tüketimi bebek ile ilgili göz ve beyin gelişimini destekleyici rol oynar. Balık yağının gebelik döneminde düzenli bir şekilde tüketilmesi, gebelik zehirlenmesi ya da anne adayının yaşayacağı yüksek tansiyon etkilerini yani preeklampsi riskini azaltacaktır. Bu konuda yapılmış en önemli çalışmalar bulunmaktadır.
- Gebelik döneminde yeteri kadar balık yağı almış anne adaylarının bebeklerinde doğum sonrasındaki dönemde de “daha az uyku” problemleri meydana geldiği tespit edilmiştir. Bu etki hem yeni doğan döneminde hem de bebeklik döneminde düzenli bir şekilde devam etmiştir.
- Anne karnındaki bebeğin doğduktan sonra çeşitli hastalıklara kolay yakalanmamasının koşullarından biri de balık yağı tüketmektir. Erkek çocuklarda ise prostat kanseri oluşma riski sıfıra yakın derecelerde düşüş göstermektedir. Bu durum, aslında gebelik esnasında anne adayının balık yağını tüketilmesinin hem kendisi açısından hem de doğacak bebeği açısından önemine vurgu yapmaktadır.