Göz kapağı düşüklüğü; bu, doğuştan var olan veya çeşitli nedenlerle sonradan gelişen ve gözün bir milimetreden uzun olan renkli kısmını kaplayan göz kapaklarının sarkmasıyla sonuçlanan bir sağlık sorunudur. Sadece bir veya iki gözde görülebilen sarkık göz kapakları kendi başına bir problem olabilir veya altta yatan başka bir sağlık durumundan kaynaklanabilir. Göz kapağı düşüklüğü, görme sorunlarına neden olduğu ve göze hoş gelmediği için tedavi edilmesi gereken bir durumdur.
Göz Kapağı Düşüklüğü Nedir?
Pitozis olarak da bilinen sarkık bir göz kapağı, gözün bir kısmını kapatmak için gerekenden daha aşağı sarkan ve alçalan bir göz kapağıdır. Altta yatan soruna ve kasların durumuna göre hafif şaşılık olarak değerlendirilebilir veya göz bebeğini kapatacak kadar büyüyebilir. Hastalık her yaşta ortaya çıkabilmesine rağmen doğuştan (doğuştan pitozis) olabileceği gibi sonradan da gelişebilir. Göz kapağı düşüklüğü neden olduğu görme sorunlarına ve kozmetik nedenlere bağlı olarak psikolojik sorunlara da yol açabilir. Göz kapaklarının sarkmasına birçok faktör neden olabilir.
Genellikle tek gözde oluşur. Ancak bazı durumlarda her iki gözde de pitozis oluşabilir ve buna bilateral pitoz denir. Tek gözde meydana geldiğinde altta yatan nedene bağlı olarak hastalık kendi kendine düzelebilir ancak çift taraflı şaşılık hastanın günlük aktivitelerini etkileyeceğinden acil ameliyat gerekir.
Göz Kapaklarının Sarkmasının Belirtileri Nelerdir?
Göz Kapağı Düşüklüğü belirtisi üst göz kapaklarından birinin veya ikisinin birden düşmesidir. Bu sapma hafif olabilir, çok yakından bakıldığında fark edilebilir veya çok belirgin bir içbükeylik şeklinde olabilir. Göz kapağı düşüklüğü sadece bir gözü etkilemesi, sorunun dışarıdan fark edilmesini kolaylaştırır. Göz kapağı düşüklüğü sorunu olan kişilerde görülen diğer belirtiler şunlardır:
- Kişi daha iyi görebilmek için başını arkaya yatırma
- Çenesini kaldırma
- Kaşlarını kaldırma
- Yorgunluk, donuk yüz ifadesi
- Kuru veya aşırı gözyaşı
Bir gözdeki aşırı düşük göz kapakları, görme yeteneğini önemli ölçüde azaltacağından göz kusurlarına neden olabilir. Özellikle bu hastalığın doğuştan varlığı veya çocukluk çağında ortaya çıkması göz tembelliği riskini önemli ölçüde artırmaktadır. Ayrıca iyi bir görüş elde etmek için kaşları kaldırmak, gözleri açmak gibi davranışlar da uzun vadede ciltte kırışıkların oluşmasına neden olabilir. Tüm bu nedenlerle, hastalığın bu tür sorunlara yol açmadan erken evrelerinde tedavi edilmesi çok önemlidir.

Göz Kapaklarının Sarkmasına Ne Sebep Olur?
Düşük göz kapakları bazı hastalarda doğuştan gelen bir bozukluk olarak kabul edilir. Bu durum genellikle anne karnındayken göz kapaklarını tutan kasların yeterince güçlü gelişememesinden kaynaklanır. Çoğu zaman bir çocuk gözlerini açmaya çalıştığında, bir gözün diğerinden daha koyu olması hastalık fark edilir. Ancak hastalığın kesin olarak tespit edilebilmesi için bebeğin göz kapağı kıvrımlarına bakan bir uzman tarafından tıbbi muayeneden geçilmesi gerekir. Göz Kapağı Düşüklüğü vakaları, esas olarak göz kapaklarını tutan kasın zayıflaması veya hasar görmesi nedeniyle daha sonra gelişir. Bazı durumlarda göze alınan bir darbe, travma veya gözde tümör bulunması da buna neden olabilir. Ayrıca yaşa bağlı bazı göz hastalıklarının tedavisinde kullanılan bazı yöntemlerin ve günümüzde bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların yan etkisi olarak göz kapağı düşüklüğü oluşabilir.
Göz Kapağı Düşüklüğü Nasıl Teşhis Edilir?
Göz kapağı düşüklüğü gözle görülür bir sağlık sorunu olduğu için doğuştan ise bu sorunu düzelttikten sonra, daha sonra gelişirse göz değişikliğini fark ettikten sonra doğrudan kliniğe giderek ilaç istemelidir. Öncelikle kliniğe gelen hastanın detaylı fizik muayenesini yapın ve tıbbi geçmişini öğrenin. Pitozis aralıklı ise, duruma neyin neden olduğunu belirlemede ne sıklıkta ve ne kadar süreyle olduğu gibi konular önemlidir ve bildirilmelidir. Biyomikroskopi olarak da bilinen yarık lamba muayenesi, herhangi bir göz problemini kontrol etmek için yapılabilir.
Tensilon (edrofonyum) testi olarak bilinen intravenöz tensilon enjeksiyonundan sonra kas gücünün test edilmesini sağlayan bir tanı testi, göz kapaklarının tam olarak düşmesini ve nedenini belirlemek için kullanılabilir. Bu test genellikle göz kapaklarındaki sarkmanın myastenia gravis adı verilen bir göz rahatsızlığından kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemek için kullanılır. Muayene sırasında yapılan muayene ve tanı testlerinin yanı sıra doktorunuz çeşitli hastalıkların olasılığını değerlendirmek için kan ve görüntüleme testleri isteyebilir. Tüm bu değerlendirmelerden sonra göz kapağı düşüklüğü ve buna neden olan faktörler teşhis edilir ve tedavisine başlanır.
Göz Kapaklarının Sarkmasının Tedavisi Nedir?
Göz Kapağı Düşüklüğü tedavisi çeşitli şekilde olabilir. Daha genç hastalarda, hastanın yaşı, pitozun her iki gözü de etkileyip etkilemediği, göz kapağı yüksekliği, göz hareketlerinde kısıtlılık, göz kapaklarını tutan kas olgusu gibi faktörler değerlendirilerek tedavi yöntemi hekim tarafından belirlenir. Bazı durumlarda doktor, görmenin ciddi şekilde etkilenmediği ve bekleyebileceği durumlarda müdahale etmemeyi, hastalığın geçmesini beklemeyi tercih edebilir. Ancak bu gibi durumlarda süreç sürekli kontrol edilmelidir.
Belirli aralıklarla hastanın göz kapaklarında düzelme olup olmadığına bakılır. Bu süreçte hastanın görüşünü etkilememek ve görme kaybını önlemek için hastalığa özel gözlük ve muhtemelen girişimsel göz damlası kullanımı önerilebilir. Bazı durumlarda, zayıf gözde görüşü artırmak için sağlıklı gözün üzerine bir göz bandı takılabilir. Erişkinlerde ise farklı bir tedavi protokolü izlenir ve sıklıkla pitozis cerrahisi olarak da bilinen cerrahi işlemler kullanılır.
İlgili Link: Türkiye’de Tercih Edilen Estetik Türleri