Yaşlılarda daha yaygın olduğu düşünülen kalp hastalığı, genç insanlarda daha fazla ölüme neden olabilir. Alkol tüketimi, sigara, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam tarzı ve yüksek stres yükü gibi faktörler kalp hastalığına ve daha sık olarak kalp krizine yol açar. İnsan vücudunun en önemli organlarından biri olan ve yaşam boyu işleyişinden sorumlu olan kalp, hastalık riskine karşı da oldukça hassastır. Kalp hastalığının birçok türü olmasına rağmen, en yaygın olanı ateroskleroz olarak bilinen aterosklerozdur.
Ülkemizde aritmi, aort mitral kapak hastalığı olarak adlandırılan kalp kapak hastalığı, kalp yetmezliği, miyokard enfarktüsü, aort anevrizması, romatizmal kalp hastalığı, koroner kalp hastalığı, taşikardi, kalp hızı artışı olarak da bilinen kalp hızı, miyokard hipertrofisi, perikardiyal tıkanıklık. , spazm, doğuştan kalp hastalığı ve atriyal septal defekt ASD olarak tanımlandı. Kalp hastalığının vücutta sinsi ilerleyebileceğini ve bunun farklı belirtiler gösterebileceğini gösteriliyor. Sol kol, sırt, göğüs ve karında ağrı, yanma ve çarpıntı, nefes darlığı ve bayılma, geceleri sık idrara çıkma belirtilerdendir. Ayrıca siyanoz olarak da bilinen parmaklarda ve dudaklarda mavimsi bir renk tonu, karın ve ayaklarda şişlik, yorgunluk, yorgunluk ve öksürük diğer yaygın belirtilerdir.
Kalp Krizinin Gençlerde Daha Ölümcül Olmasının Sebebi Nedir?
Gençlerde kalp krizi, yaşlılara göre daha ölümcül görüntülemeye neden olabileceğini belirten doktorlar, yaşlılığa ulaşan kişilerin ana kalp damarı tıkandığında yan damarlar otomatik olarak çalışır ve hayatı kurtulabilirdi. Ancak lateral damarlar 50 yaşından sonra geliştiği ve gençlerde tam gelişmediği için daha ölümcül sonuçlarla karşılaşılabilir.
Anne Sütünün Yetersizliği Gençlerde Kalp Krizine Sebep Olur Mu?
Henüz sebepleri tam olarak bilinmeyen birçok kalp krizi sebebi vardır. Bunların en başında yetersiz anne sütü ile beslenme son zamanlarda dile getirilen bir konudur. Anne sütündeki taklit edilememiş bileşenler insanların sağlığı üzerindeki yararları araştırılıyor. Gençlerde koruyuculuğu yüksek olduğu kanaatine varan birçok bilim insanı, bebeklerin en az 2 yaşa kadar anne sütüne ihtiyaçlarının yaşamsal derecede önemli olduğunun altını çiziyor. Sadece kalp krizi olmamakla beraber birçok hastalığa sebep olarak yetersiz anne sütü alımı gösteriliyor.
Kalp Krizinin Sebep Olduğu Tüm Nedenler
Kalp hastalıklarının birçok nedeni olduğunu söyleyen Kardiyologlar, kalp sağlığı risk faktörleri ve korunma yolları hakkında şunları söylüyor. Kalıtsal özelliklerden kaynaklanan kalp hastalıkları en yüksek risktir. Ailede kalp hastalığı veya kalp krizi öyküsü olan kişilerde kalp hastalığı gelişme riski daha yüksektir. Ayrıca kolesterol tedavi edilmezse kalp krizlerine ve hatta erken ölüme neden olabilir. Yaşam koşulları nedeniyle stresli yaşam, diyabet de birçok potansiyel riski vardır. Hareketsizlik ve obezite, yüksek tansiyon yüksek basınç, kötü beslenme, sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklar kalp hastalığına neden olan diğer faktörlerdir.

Sağlıksız Bir Beslenme Stilinin Sebep Olması
Kalp damar sağlığını etkileyen faktörler kontrol altına alındığında sorunsuz bir yaşam sağlanabileceği söylenebilir. Özellikle kalbe faydası bulunmayan stres, alkol ve tütün gibi zararlı maddelerin kullanımından kaçınmak gerekir. Kızarmış yiyecekler ve yağlı etler tüketim listesinden çıkarılmalı, konserve ürünler ve ciğer, domuz pastırması, dalak gibi organ etleri sofradan uzak tutulmalıdır. Ayrıca aşırı kilo alımından kaçınmak ve ağırlığın mevcut seviyede değişmeden kaldığını unutmamak önemlidir.
Kırmızı Et Yerine Balık ve Tavuk Eti
Kırmızı et tüketimi tavsiye edilmezken, bunun yerine balık ve tavuk teşvik edilmektedir. Ancak tavuk derisi gibi yağlı kısımları yemeyin. Balık eti, içerdiği Omega 3 yağ asitleri sayesinde kan dolaşımını artırma özelliğine sahipken, kolesterol düşürücü etkisiyle de kardiyovasküler hastalıklardan koruyor. Bu nedenle haftada en az bir kez balık yemek tavsiye edilir.
Beslenme Tarzında Gidilmesi Gereken Değişiklikler
Yağsız süt ve süt ürünleri tercih edilir. Yemekte çok fazla tuz kullanmaktan kaçının ve mısır yağı ve zeytinyağı kullanmayı tercih edin. Malzemeler mevsim meyve ve sebzelerinden seçilmeli, tam tahıllı ekmekler tercih edilmelidir. Ayrıca sistematik olarak yapılan fiziksel hareketler de kalp sağlığına katkı sağlayabilir.
Kötü Alışkanlıkların Gençlerin Kalbi Üzerindeki Etkisi
Kalp krizleri başta olmak üzere tüm kalp hastalıklarının ileri yaşlarda sık görüldüğünü söyleyen kardiyologlar, son yıllarda gençlerde de görülen bir gerçek haline gelmiştir. Kalp hastalığının yayılmasının bir göstergesi olarak özellikle son yıllarda gençlerin kalp hastalığından ölmeleri endişe vericidir. Düzenli alkol ve tütün tüketimi, kötü beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı ani kalp krizlerini tetikleyebilir. Ayrıca uyuşturucu kullanımı kalp hastalıklarının başlıca nedenlerinden biridir.
İlgili Link: 15 Soruda Tansiyon Hakkında Merak Ettikleriniz