Gelincik çiçeği genel olarak gelincikgiller ailesinden olan bir çiçektir. Gelincik çiçeğinin oldukça hassas bir yapısı vardır. Her sene yeniden büyüyen gelincik çiçeği rüzgardan bile hiç bir şekilde etkilenmeden büyümektedir. Türkiye de hemen hemen her yerde kolayca yetişmektedir. Bunun yanı sıra bazı şehirlerde gelincik çiçeği daha sık ve daha çok bulunur. Gelincik çiçeğinin yetiştiği bölgelerden ilk bölgesi de Akdeniz bölgesidir. Adana ve Antalya şehirlerinde daha fazla görülürken aynı zamanda Amasya, İstanbul, Bolu ve Konya gibi şehirlerde de fazlasıyla yetişen bir çiçektir.
Rüzgarın çok olduğu yerde ve hava akımının çok olduğu bir bölgede gelincik çiçeğini yetiştirmek zordur.
Gelincik Çiçeği Özellikleri
Genellikle gelincik çiçeği en çok kırmızı renkli olarak bilinse de beyaz ve sarı rengi de yetişir. Gelincik çiçeğinin uzun ve ince bir sapı vardır. Gelincik çiçeği 50 santimetre uzar ve çiçeğin sapı yeşil renkli olur. Bulunan kırmızı, sarı ve beyaz yerleri tüyler ile kaplıdır. Genelde çiçek dik ve uzun bir yapıya sahiptir ve öyle büyür. Gelincik çiçeğinin herhangi bir kokusu yoktur. Yaz aylarında ve sabahın erken saatlerinde polen tozu oluşturup etrafa bu tozu yayar. Bu durum nedeni ile gelincik çiçeği böcekleri kendine doğru çeker. Genelde nisan ayı ve ağustos ayı gibi bir zaman içerisinde çiçek açar.
Çiçekler genelde siyah ve kırmızı renkte olup, 4 taç yaprağı olan ve bal verme özelliği bulunan bir çiçektir. Tohumlar genellikle süt beyazımsı bir renk olup süt barındırmaktadır.
Tohum sayesinde bu bitkinin geniş bir alanda büyümesi oldukça mümkündür.
Gelincik Çiçeği Bakımı
Gelincik çiçeğinin genel olarak bakımı çok basit ve kolaydır. Bazen bakım bile yapmak gerekmez. Fakat diğer çiçeklerde olduğu gibi gelincik çiçeğinin de bakım konusunda bazı püf noktaları bulunur. Bu püf noktalara da dikkat etmek gerekir. Gelincik çiçeği ev ortamında yetişmeyen bir bitkidir. Bu nedenle saksıya dikilip evde büyütmeye çalışmamak gerekir. Bu çiçekler genelde bahçe de ve daha açık alanlarda büyüyüp daha iyi gelişirler. Gelincik çiçeği oldukça özgür bir çiçektir. Bu nedenle de bu çiçek daha doğal toprağı sevip daha rahat yerde büyür. Çiçeği yetiştirmek veya büyütmek için herhangi bir gübreye veya vitamine ihtiyaç duyulmaz. Açık alanda normal bir toprakta büyüyen çiçektir. Gelincik çiçeğinin yaprak kısmı oldukça hassas, narin ve ince yapılıdır. Bu nedenle yapraklarına dokunulmamalı ve bakımı konusunda ona göre dikkat edilmelidir.
Rüzgarın çok olduğu yerde ve hava akımının çok olduğu bir bölgede gelincik çiçeğini yetiştirmek zordur. Hatta imkansız denilebilir. Çiçeğin hafif ve narin olması nedeniyle böyle bir bölgede zarar görmesi çok mümkündür. Çiçeğin yapraklarının hassas olması nedeni ile bakım olayı çok önemli bir yere sahiptir. Çiçeği sularken üst kısmından beri su dökülmemelidir. Suyu dökerken toprağına dökmek gerekir. Üst taraftan su dökülürse çiçeğin zarar görmesine sebep olunur. Bu nedenle sulama sırasında suyu dökerken dikkat etmek gerekir.
Gelincik Çiçeği Hikayesi
Gelincik çiçeğinin çok eskiye dayalı olan bir hikayesi yer alır. Gelincik çiçeğinin kırmızı yapraklı olan bölümü ince ve sedefimsi bir yapıya sahiptir. Bu kısım genellikle kişinin yüreğinin ne kadar hassas olduğunu ve ne kadar bir inceliğe sahip olduğunu ifade eder. Çiçekte bulunan siyah çizgilerin dalını kaplaması ise kişinin yüreğinde yer etmiş acısının bazen sevgiden daha baskın olacak şekilde hissedilmesini ifade eder. Eskiden Romalılar aşık olup sonrasında ise kara sevdaya düşen kişilere gelincik çiçeğinden yapmış oldukları içeceklerden içirirlermiş. Bu çiçeğin aşk acısını hafiflettiği düşünülüp aşk acısına iyi geleceği bilinirmiş. Gelincik hassas ve narin yapısı sayesinde en çok hassas insanlarla bağdaşmaktadır. Gelincik uzun, ince yapısı ve kırmızı hassas yaprakları nedeni ile hüznün çiçeği olarak bilinir. Bu nedenle hüzün en çok bu çiçeğe yakışır. Gelincik çiçeği çok hassastır, ilgi ve alaka ister. Nazik ve narin olduğu için de sert davranılmamalıdır. Gelincik çiçeğinin toprakta belirli bir mesafe içerisinde büyümesi sevip de kavuşamamayı da ifade eder.
Gelincik Çiçeği Çeşitleri
Gelincik çiçeğinin çeşitleri genellikle renklerine göre yetiştirilmektedir. Gelincik çiçeğinin en sık görülen ve yetiştirilen çeşidi siyaha daha yatkın olanı ve koyu kırmızı renkli olanı bulunur. Bu çiçek bir çok şehirde yetişir ve hep bu rengi daha yaygın bir şekilde bitmektedir. Gelincik çiçeğinin bu iki renkten hariç birde sarı ve beyaz renkli olanı da bulunur. Ayrıca bu renkler dışında çiçeğin katmerli ve kırçıllı gibi çeşitleri de yer alır. Çiçeğin her çeşidinin tohumunu bulmak gayet kolay ve rahattır. Bu nedenle her evin bahçe alanına ekilerek çok güzel bir gorüntü oluşmasını sağlar.