Ev tarhanası nasıl yapılır dediğinizde önce geçmişini bilmek daha iyi olur. Tarhana’nın geçmişine dair bir çok rivayet vardır. Ama en meşhur olan hikâye ise şudur: Devrin padişahı olan Yavuz sultan selim han bir ramazan günü tebdili kıyafet yaparak halkın arasına karışıp, halkın durumunu öğrenmek istemiş. Veziriyle beraber çarşı pazar dolaşırken fakir bir mahalleye girmiş. Bu sırada akşam ezanına çok az bir vakit kalmış. Yanındaki vezirine dönerek: – Ezan hangi evin önünde okunursa, o eve iftar için gireceğiz demiş. Herkes kapının önünde bir yandan ezanın okunup topun patlamasını beklerken, bir yandan da yoldan geçen insanları evlerine iftara davet ediyorlarmış. Tam ezan okunurken yaşlı fakir bir kadının evinin önünde durup, içeri girmişler. Sofrada ekmek, çorba, tuz ve sudan başka bir şey yokmuş. Oturup hep beraber iftar etmişler padişah yediği çorbayı çok beğenmiş ve dönüp yaşlı kadına; ” bu çorbanın adı nedir?” diye sormuş. Tecrübeli yaşlı kadının gelenlerin tavır ve hareketlerinden padişah ve veziri olduğunu anlamış. “Dar hane çorbasıdır Hünkârım” demiş.
Günümüze gelene kadar tarhana çorbası adına dönüşmüş. Ülkemizde birçok farklı tarhana çeşidi vardır. Bu yüzden ev tarhanası nasıl yapılır sorusunun net bir cevabı yoktur. Kahramanmaraş tarhanası, Uşak tarhanası, top tarhana gibi birçok tarhana tarifi vardır. Her yöre kendi kendine has bir tarif geliştirmiş ve bu tarife göre tarhana yapmış.
“Dar hane çorbasıdır Hünkârım”
Malzemeler
- Un, Yoğurt, Nohut
- Kapya biber ve Yeşilbiber
- Domates ve Soğan
- Sarımsak ve Maydanoz
- Nane, Dereotu, Tarhana baharatı
Talimatlar
Ev Tarhanası Yapılışı
İlk olarak belirtilen miktardaki malzemeleri taze olarak temin edin. Daha sonra un, yoğurt, tarhana baharatı hariç diğer malzemeleri büyük büyük doğrayarak düdüklü tencereye dolduralım en üzerine tarhana otunu koyup, ağzını kapatın. Yarım saat pişirdikten sonra ağzını açıp soğumasını bekleyin.
Daha sonra robottan geçirip büyük bir kaba mayalanması için aktarın. Burada 5 veya 7 gün mayalandırdıktan sonra unu, yoğurdu ve tarhana baharatını tuzunu ekleyerek poğaça hamuru kıvamında bir hamur elde ederek tekrar mayalanmaya bırakılır. Tarhana hamuru kabardıkça gün içinde taşmaması için karıştırılır. İsteğe göre 3, 5 veya 7 gün mayalandırdıktan sonra temiz bir bez üzerine parçalar halinde dökülür ve kurutulur. Daha sonra robottan geçirip tekrar serilip kurutulur.