Melanin pigmentlerinin vücudun belirli yerlerinde birikmesi ile kahverengi ve siyah görünümlü benler oluşur. Et benleri de diğer ben çeşitleri gibi birbirinden farklı olabilirler. Genel olarak deri renginde ya da çok açık kahverengidir.
Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmak ve diğer nedenlere bağlı olarak cilt üzerinde fazla derinin toplanması ile oluşan ben türüne et beni denir. Bazı durumlarda alınması gerekir. Hormonların değişmesi ve ergenlik dönemine girilmesi ile birlikte gençlerde çok sık görülür. Özelikle boyun ve dekolte bölgesinde görülür. Kilo alımına bağlı olarak koltuk altlarında da yerleşebilir.
Et Beni Neden Oluşur?
Cilt üzerinde oluşan ben ve leke gibi oluşumların birçok nedeni vardır. Et beni de insanların ortak cilt sorunlarından birisidir. Genel olarak güneşin zararlı ışınları, dengesiz beslenme, karaciğer hastalıkları, genetik faktörler ve cilt hastalıkları nedeni ile oluşurlar. Çocukluk döneminden yaşlılık dönemine kadar yaşamın her evresinde oluşabilir. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak cilt yüzeyinde meydana gelen deformasyonlarda et beninin nedenleri arasındadır.
Et Beni Zararlı Mıdır?
Benler genel olarak zararsız oluşumlardır. Bazı durumlarda et benleri farklı hastalıkların habercisi olabilir. Sıralayacak olursak;
- Zaman içerisinde benin şeklinin ve renginin değişmesi
- Et beninin bulunduğu alandaki dokunun bozulmaya başlaması
- Et beninin boyutunun giderek hızlı bir şekilde büyümesi
- Ben üzerinde ve çevresinde kızarıklık, kaşıntı ve akıntı
Sıraladığımız bu değişimler var ise et beni zararlı bir hale gelmiş demektir. Bu nedenle vakit kaybetmeden dermotolog uzmanına gitmelisiniz. Et benleri bozulmaya başladığında genellikle kanserleşme belirtisi verirler. Erken dönemde müdahale edilerek alınması gerekir.
Et Beni Tedavisi
Et beni tedavisi üç şekilde uygulanır. Bitkisel tedavi, koterizasyon ve kriyoterapidir. Bitkisel tedavide benin üzerine farklı karışımlar sürülerek düşürme işlemi yapılır. Koterizayon yönteminde et beni koter yardımı ile yakılır ve düşürülür. Kriyoterapi etkili soğuk ile dondurma işlemidir. Bitkisel tedavi tıbbi bir tedavi değildir. Bu nedenle doktorunuzun önermediği bitkisel tedavileri uygulamanızı tavsiye etmiyoruz. Şeklinde problem olmayan ve kanserleşme olmayan benlere koterizasyon ve kriyoterapi uygulanabilir.