Hamile hanımların en büyük korkularından birisi erken doğumdur. Bu nedenle bazı zamanlar yaşadıkları kasılmalar onları endişelendirebilmektedir. Ama aslında her kasılma erken doğum belirtileri arasında yer almaz. Doğrum tarihi yaklaştıkça uterus yani rahim kasılma, büyüme gerilme hareketleri yaparak kendini doğuma hazırlar. Hamile kadınların sadece yüzde 10’luk kısmı erken doğum sancıları yaşamaktadır. Gerçek doğum sancıları bebeğin henüz hazır olmadan dünyaya geleceğini gösterirken diğer kasılmalar sadece Braxton-Hicks adı verilen kasılmalardır.
Erken doğumun gündeme gelmesiyle birlikte hızlı bir şekilde müdahalenin yapılabilmesi; hayati derecede önemlidir. Bundan dolayı bebek bekleyen çiftlerin mutlaka her zaman erken doğum durumunu göz önünde bulundurarak, bu duruma dair yol haritası oluşturması gerekmektedir. Bu noktada her zaman yanınızda özel ambulans numarası bulunduruyor olmanız; beraberinde önemli kazanımları da getirmektedir. Çünkü bu sayede hem bebeğin hem de annenin sağlığı konusunda gerekli önlemlerin hızlı bir şekilde alınması da mümkün hale gelecektir.
Braxton-Hicks Kasılmaları Nedir?
Yaklaşık 100 yıl önce İngiliz asıllı bir doktor kadınlarda oluşan yalancı kasılmaları tespit etti. Bu doktorun ismi Braxton-Hicks dir. Yaşanan bu kasılmalarda onun ismiyle anılmaktadır. Bu kasılmalar gebeliğin üçüncü ayında görülmeye başlanır. Yoğun bir sıkılaşma ya da rahminizde bir şey dönüyormuş gibi yoğun bir histir. Genelde yukarı yönlü olmaktadır. Kasılmalar sırasında ağrı olmaz. 1 saat gibi bir sürede geçer. Her kadın bu kasılmaları yaşasa da genelde ilk doğumlarda hissetmeyen hanımlar fazladır.
Maddeler Halinde Erken Doğum Belirtileri
Çok sık görülmese de hamile kadınlar arasında yaşanan erken doğum belirtileri aşağıdaki gibi olan bir durumdur. Bunları yaşıyorsanız doktorunuza hemen danışmanızı öneririz.
- Bu belirtiler genelde ikinci ya da üçüncü trimester döneminde ortaya çıkar.
- Ağrı durmaz hatta zamanla sıklaşır ve düzenli hale gelir.
- Kasık kemiğinin üzerinde adet ağrısı benzeri kramplardan sonra ortaya çıkabilir.
- Bağırsaklarda yaşanan kramp ya da ishal sonrasında erken doğum sancılarına dönüşebilir.
- Bel ya da sırt bölgesinde sürekli ağrı, basınç.
Erken doğum belirtileri gündeme geldiği zaman hızlı bir şekilde bir ambulans hizmeti talep etmek; hızlı bir müdahaleyi fırsatını da beraberinde getirmektedir.
Erken Doğum Durdurulabilir mi?
Her erken doğum durdurulamaz ama önceden fark edilen erken doğum belirtileri neticesinde, hemen doktora danışıldığında yaşanılan durum ilerlememişse önüne geçilebilmektedir. Doktorlar bu gibi durumlarda ağır yatak istirahati tavsiye etmektedir. Bunun yanında bolca su içmesi de önerilir. Eğer bu önlemler durumun önüne geçmekte yeterli olmazsa ilerleyişin daha iyi kontrol edilmesi adına anne adayı hastaneye yatırılarak gözetim altına alınır.
Erken Doğumu Önlemek İçin Yapılabilecekler
Her hamilelikte erken doğum olma riski bulunmaz ama yine de hamileliğinizde bu durumla karşılaşmak istemezseniz birkaç noktaya dikkat edebilirsiniz.
- Su kaybı rahmin hareketlenmesine sebep olur. Bu nedenle hamileliğiniz boyunca susuz kalmamaya çalışın. Sık sık su için.
- Hamilelik sürecinizde kilonuzu dikkatli takip edin 15 kilodan fazla almamaya çalışın.
- İdrar yolu enfeksiyonu da bir tetikleyici olabildiğinden bu durumun önüne geçmek için temizliğinizi önden arkaya doğru yapın.
- Ağır kaldırmayın.
- Hayatınızda ki stresi azaltın ki hamilelik sürecinde erken doğum belirtileri gibi durumlarla karşılaşmayın.