Günümüzde dizanteri sindirim sitemi hastalıkları olarak bilinmektedir. Eskiden bu yana çok fazla bulaşıcı bir hastalık olarak bilinir. Özellikle en çok bebek ve çocuklar için tehlikeli ve riskli bir hastalıktır. Genellikle dizanteri en çok kirli su ve gıda tüketimi ile ortaya çıkar. Bulaştığı anda ise belirti olarak ateş, kramp ile beraber karın ağrısı, dışkılama da kan ve sulu belirtiler ortaya çıkabilir. Fakat gerekli antibiyotik alımı ve çok fazla sıvı içilerek olumlu ve iyi sonuçlar ortaya çıkabilir. Yalnız bu hastalık bir başkasına da kolay ve basit bir şekilde bulaşabilir. Bu nedenle önlem alınmalı ve dikkat edilmelidir. Gıdaları yemeden önce iyice yıkanması ve hatta bir süre suda bekletilmesi gerekmektedir. El hijyenine çok önem verip dikkat etmek gerekir. Bu nedenle eller sürekli yıkanmalı ve temizlenmelidir.
Dizanteri Nedir?
Dizanteri genellikle insanlar tarafından kanlı ishal olarak bilinir ve virüs, bakteri ve amip gibi durumlardan dolayı bağırsak enfeksiyonu olarak adlandırılır. Bu hastalık kişiden kişiye çok kolay bir şekilde bulaşabilir. Bunun ise nedeni hijyene bağlı eksikliklerin olmasıdır. Gıda ve suların dışkıyla kirlenmesinden dolayı bu hastalık meydana gelir. Herhangi birine dizanteri bulaştığında ilk etapta belirtiler hafif bir şekilde görülmeye başlar. Fakat zamanla bu durum şiddetini artırmaya başlar. Ateş ve ishalin beraber görüldüğü aynı zamanda bulaşıcı olan bu hastalık vücutta bulunan su miktarını da ciddi bir derecede azaltmaya başlar. Hastalığın başlamasına neden olan virüs ve bakteriler zamanla bağırsaklardan kan dolaşımına doğru ilerleyerek iç organlara doğru çoğalabilir.
Bu durumda ise hastalık iyice ciddi bir hal almaya başlar ve hastanın durumu iyice kötüye gider.
Dizanteri çeşitleri olarak amipli ve basilli sık halde görülen bir çeşittir.
İkisinin arasındaki en önemli fark hasta kişinin ateşli olup olmadığı belirlense de birbirlerine en çok klinik olarak benzerlik gösterir.
Dizanteri Belirtileri
Dizanteri hastalığı daha çok yaz aylarında görülür. Yaş ve cinsiyet ayırt etmeksizin herkes de görülebilen bir hastalık türüdür. Genellikle 1 ve 5 yaşındaki çocuklarda ortaya çıkar ve bazı durum sonucu hasta olan kişinin 24 saat içerisinde 100’ ü gecik bir şekilde dışkılama yapmasına neden olur. Dizanteri en çok şiddetli, kanlı, mukuslu ishal ile görülür. Bunların yanı sıra mide bulantısı, mide krampları, baş ağrısı, gaz hissi, ateş ve ateşin 38 derece ve üzerine çıkma durumu, ani kusma gibi bazı semptomlarda dizanteri belirtileri arasında yerini alır. Basilli dizanteri çeşidinde enfeksiyon kendini çok kısa bir süre içerisinde gösterirken amipli dizanteri ise bulaştıktan 10 gün sonra kendini belli etmeye başlar. Amipli dizanteri de görülen belirti sonucu bağırsak hareketi biraz daha sancılı bir şekildedir.
Dizanteri Nasıl Geçer
Dizanteri tedavi süresi amipli ve basilli dizanteri olarak ikisinde de farklı ilerlemektedir. Hastalığın en önemli detayı ishal ile kaybedilen sıvının tekrardan yerine getirilmesidir. Hasta kişinin ağırlığına göre hekim tarafından antibiyotik kullanım sonucu bu hastalık yok edilebilir. Amipli dizanteri hastalığına sebep olan virüsü yok etmek amacı ile uygun görülen bir antibiyotik kullanımına başlanır. Aynı durum şekli basilli dizanteri içinde geçerlidir. Hekim tarafından uygun görülen ve iyi gelecek olan antibiyotik tedavisi uygulanır. Kusma ve ishal şiddetine göre hekim tarafından uygun görülen serum takviyesine başlanır. Bu zaman içerisinde hasta ve bakımı ile ilgilenen personelin hijyene çok dikkat etmesi gerekir. Hastalığın bulaşıcı olduğunu bilip ona göre tedbirler alınmalı ve hastaya ona göre yaklaşılmalıdır.