Çürük dişlerin yalnızca ağız sağlığını etkilemediğini söyleyen Uzm. Dt. Beste Işıl Gürsel; kilo almak ve çürük dişler arasında olan ilişkiyi anlattı. Birçok obezite sorunu olan kişinin aynı zamanda diş çürüğü, diş kaybı ve dişeti rahatsızlıkları da olduğunu belirtti. Bu konu da kapsamlı açıklamalarda bulunan Bursa Diş Klinikleri Doktorlarından Uzm. Dt. Beste Işıl Gürsel; çürük dişlerin tedavisi kadar çürüklerin önemsenmesinin de altını çizdi!
Günümüzde hızla artan obezite sorunu özellikle yanlış beslenme alışkanlıkları sebebi ile oluşmaktadır. Bu yüksek kalorili ve sık beslenmenin yanı sıra sistemik rahatsızlıklar, psikolojik faktörler ve çiğneme fonksiyonunda olan bozukluklar ile de bağlantılı bir sorundur. Sorunların başlangıçta yakalanıp daha büyük zarar vermeden çözümlenmesi gerekmektedir.
Yüksek Kalorili ve Sık Beslenme
Yüksek kalorili besinler özellikle öğünlerden sonra diş temizliği yeterli yapılamadığında çürük oluşumuna sebebiyet verir. Ara öğünlerin sıklığı da dişlerin sürekli asitlere maruz kalmasına ve daha kolay çürümesinin bir sebebidir. Çürükler sebebiyle çiğneme fonksiyonunu yeterince yerine getiremeyen bireylerse çiğnemeden yutmaya, daha fazla yemeye ve daha fazla kilo almaya başlarlar. Bu durum ağız sağlığı ve obezite arasındaki bir paradokstur.

Psikolojik Etkenler
Dişsizliğin yarattığı psikolojik etkiler aşırı yeme sorunlarına sebep olabilmektedir. Bu yüzden çocuk yaşta olan diş kayıpları ya da estetik problem yaratan diş bozuklukları ivedi olarak çözümlenmelidir. Diş rengindeki bozukluklar, dişlerin fazla ayrıklığı ya da tam tersi olarak çapraşık oluşu, diş eksikliği, çene yapısındaki bozukluklar ve diş etinde olan bazı sorunlar bireyin özgüvenini etkilemektedir. Bu sorunların giderilmemesi sonucunda hasta içe kapanmakta ve sosyal yaşamdaki eksikliklerini daha fazla yiyecek tüketerek tamamlamaya çalışmaktadır. Bu da sorunlarına diş estetiği yanında kilo sorunundan doğan sıkıntıları eklemektedir.
Çiğneme Sorunları ve Kilo Alma
Dişlerden kaynaklanan çiğneme fonksiyonundaki bozukluklar kişileri sıvı ve bol kalorili yiyeceklere yöneltmektedir. Bol şekerli sıvıların tüketilmesi, pasta ve kremalı yiyecekler sert sebze ve meyvelerin yerini kolayca diyette almaktadır. Yiyeceklerin az çiğnenmesi sonucu yutma sorunlarına yağlı mayonez ve soslar çare olarak tüketilmektedir.
Bunun dışında göstermiştir ki yağlı bireylerde olan bazı diş eti hastalıkları da sıklıkla görülmektedir. Yağ oranının artması, dişi tutan dokuya olumsuz etkiler yapmaktadır. Aynı zamanda düşen bağışıklıktan ağız sağlığı da nasibini almaktadır.
Bu şekilde hasta sıkıntılı bir kısır döngüye girmektedir. Diş sorunlarına bağlı olarak kilo almaya başlamakta, sorunlarına yeni sağlık sorunları eklenmektedir. Böylece hafif kilo sorunları ağır obezite sorunları ile sonuçlanmaktadır. Öldürücü bir hastalık olan obeziteye karşı en kolay çözümlerden biri de küçük yaşlardan itibaren ağız ve diş sağlığı ile ilgili önlemler alınmasıdır.