Çit bitkileri çok eski zamanlardan günümüze gelen bitkilerdir. Eski yıllarda çit yapımı yalnızca bitkiler sayesinde gerçekleşiyordu. Bitkiler ve birtakım yapısal malzemeler sayesinde çit oluşturulabilir. Böylece yemyeşil renklerde bezenmiş bir bahçeye sahip olmak mümkündür. Çit bitkilerinin pek çok avantajı vardır. Öncelikle bahçe duvarlarını doğal ve yemyeşil gösterir. Bu bitkiler sürekli kendini yenileyerek büyümeye devam eder. Çit bitkisi dikenli bir yapıya sahipse yer bahçeye hayvanların girmesi önlenebilir. Çit bitkilerinden yapılan çitler uzun ömürlüdür ve doğru yapıldığı zaman Java şartlarına karşı da dayanıklıdır.
Parlak kartopu, çiçekli kartopu, defne çalısı, alev çalısı, bambu çit, sarmaşık çit, şimşir çit ve pitos gibi bitkiler çit yapımında kullanılır. Eğer bitkiler düzenli bir şekilde sulanırsa uzun yıllar boyu yaşayabilirler.
Hızlı Büyüyen Çit Bitkileri
Hızlı büyüyen çit bitkileri bölgeye göre farklılık gösterir. Ülkemizde en hızlı büyüyen çit bitkileri ise farklı kategoride incelenir. Türkiye’de yetişen iki farklı tip çit bitkisi vardır. Bunlardan biri fındık ağacı yani Corylus Maxima isimli ağaçtır. Bir an önce upuzun çit bitkilerine sahip olmak isteyen kişiler bu bitkiyi tercih ederek kısa sürede isteğine kavuşabilir. Yaklaşık 2 metre kadar uzayabilen fındık ağacı bitkisi çevre ile bütünleşmiş bir görüntü oluşturmak isteyen kişiler için son derece ideal bir çözümdür.
Fındık ağacı bitkisi yalnızca boyuna doğru uzamaz aynı zamanda genişlemesine de büyüme gerçekleştirir. Bu sayede gür bir bitki olarak çeşitli alanlarda kullanılabilir. Bu bitkinin budama işlemi iki ayrı zamana yayılmalıdır. Örneğin filizlenmeye başlayınca yalnızca fazla filizler alınmalı ve sonbaharda da fazlalık yerleri budanmalıdır.
Hızlı büyüyen çit bitkileri arasında Gürgen ağacı olarak bilinen Carpinus Betulus çit bitkisi yer alıyor. Bu bitkiyi budamak ve bitkiye şekil vermek oldukça basittir. Bu sebepten dolayı sıklıkla tercih edilir. Neredeyse hiç yaprak dökmeyen bu bitki neredeyse 12 ay boyunca yeşil kalmayı başarır. Ancak bu bitkinin özelliği genelde güneşli ya da hafif gölgelik alanlara ihtiyaç duyuyor olmasıdır. Bitkiyi sık sık sulamak daha çabuk büyümesini sağlayacaktır. Bu ağacı yılda bir defa budamak yeterlidir.
Soğuğa Dayanıklı Çit Bitkileri

Bahçesine ya da evinin etrafına çit yaptırmak isteyen kişilerin merak ettiği bir diğer konu da soğuğa dayanıklı çit bitkilerinin hangileri olduğudur. Özellikle yılın büyük çoğunluğu soğuk geçen bölgelerde bu bitkilere çok ihtiyaç duyulur. Japon kurbağa soğuk havalara karşı dayanıklı bir çit bitkisidir fakat sabır gerektirir çünkü çok yavaş büyüme gösterir. Fakat iyi bakıldığı taktirde uzun yıllar boyu kullanılabilir.
Soğuğa dayanıklı bitkilerden biri de şimşir bitkisidir. Yılın tüm aylarında yeşil olan bu bitkinin bakımı diğer çit bitkilerine göre daha kolaydır ve yeterli büyüklüğe ulaştıktan sonra budanabilir. Alev ağacı da her mevsim kendini koruyan genelde kırmızı küçük domateslere benzeyen bitkiler beren bu çit bitkisi yaz kış gösterisini sürdürür.
Soğuğa dayanıklı bir diğer çit bitkisi türü Mazi çit bitkisidir. İyi bakıldığı taktirde metrelerce uzayabilen bu bitki doğa ile tamamlanmış bir görünüm sunar. Son olarak bambu da soğuğa dayanıklı çit bitkileri arasında yer alıyor. Çok güçlü ve esnek olmasıyla bilinen bambu çit olarak da sağlam bir şekilde 12 ay boyunca kullanılabiliyor.
Rüzgar Kesen Çit Bitkileri
Bahçesinde ya da çiftliğinde çit bitkisi kullanacak olan kişiler rüzgarın ne kadar da güç olduğunu bilir. Elbette rüzgara dayanıklı, rüzgarın şiddetini kesen bazı çit bitkileri de yer alıyor. Doğu Kırmızı Sedir ağacı çok fazla uzun boylu olmasa da rüzgarı kesici etkisi ile bilinir. Öyle ki bu özelliği sayesinde Türkiye de dahil olmak üzere pek çok ülkede kullanılıyor. Bir diğer rüzgar kesici çit bitkisi Kuzey Beyaz Sedir ağacıdır. Bu ağaçtan yapılan çit bitkileri hızlı bir şekilde büyüyerek hoş bir görünüm sağladığı gibi rüzgarın şiddetinden de etkilenmezler. Kızıl çam ağacı da rüzgar kesici özelliğiyle tanınıyor ve rüzgar siperi adıyla anılıyor. Rüzgara karşı dirayetli bir çit bitkisi arıyorsanız bu bitkilerden oluşmuş çitleri tercih edebilirsiniz.
Çiçekli Çit Bitkileri

Çiçekli çit bitkileri de pek çok alanda tercih edilir. Çitlerde kalan boşlukları doldurmak ve bahçe mahremiyetini sağlamak için ya da yalnızca hoş bir görüntü oluşturmak için çiçekli çit bitkileri kullanılır. Bu bitkilerde genelde gül çeşitleri tercih edilse de bakımı zor olacağı için yapay çiçekler de tercih edilebilir. Eski Allık Gülü en çok kullanılan çiçekli çit bitkileri arasında yer alır. Hafif pembe ve beyaz renkleri ile eşsiz bir güzellik oluşturur.
Balkonda Bakabileceğiniz 5 Çit Bitkisi
Eğer geniş bir balkonunuz varsa ve balkonunuzu canlandırmak istiyorsanız çeşitli çit bitkilerinden faydalanabilirsiniz. Balkonunuzda bakabileceğiniz çok sayıda çit bitkisi bulunuyor. Bu bitkileri tercih ederek siz de balkonunuzu daha güzel ve çekici hale getirebilirsiniz.
- Bazı Mazısı: Yaz kış yeşil rengini koruması ile bilinen bu çit bitkisi balkonunuzu daha güzel gösterecektir. Sık budanmaya alışkın olan bu ağaç geniş teras ve balkonlarda sıklıkla tercih edilir.
- Melez Selvi: Bu bitki mat yeşil gövdeye ve gri köke sahiptir. Ilıman hava ikliminde ve soğuk havaların görüldüğü bölgelerde bakılabilir. Hızlı büyüme gösterir ve bakımı kolaydır.
- Arizona Servisi: Sulandıkça büyümeye müsait olan bu çit bitkisi ilk zamanlarda hafif mavi bir renge sahipken büyüdükçe gri ile kahverengi renklere bürünür. Zorlu hava şartlarına dayanıklı olan bu bitki güneşli havalarda da rahatça büyümesini sürdürebilir.
- Limoni Servi: Limon renginde olan üst yaprakları ve yeşil alt kısımları ile kendisine uygun saksılar eşliğinde muhteşem bir görünüm oluşturur.
- Alev Çalısı: Alev çalısı bitkisi hafif kırmızı renkte olduğu için saksılar eşliğinde balkonlarda yetiştirilebilir.