Terleme, vücut ısısını kontrol etmek için meydana gelen fizyolojik bir olaydır. Aşırı terleme (hiperhidroz), çevre koşullarından ve vücut ısısı kontrolünden bağımsız olarak aşırı terlemedir. Hiperhidrozlu hastaların terlemek için hareket etmesine gerek yoktur. Oturdukları yerde ellerinden bile terleyebilirler. Hastalık esas olarak ilaçlar veya tıbbi durumlar nedeniyle gelişebilir.
Hiperhidroz, esas olarak koltuk altlarında, avuç içlerinde ve ayak tabanlarında ve daha az sıklıkla baş ve boyunda meydana gelen terlemedir. Yemek yerken terleme, Frey sendromu adı verilen bir durumda görülür. Yaygın hiperhidroz; hormonal, nörolojik, enfeksiyöz veya kardiyovasküler nedenlerle, solunum sistemi hastalıkları, ilaçlar ve zehirlenmelerle olabilir. Hiperhidroz, diğer terleme bozukluklarından daha yaygındır.
Aşırı Terleme Hastalığının Belirgin Bir Tedavisi Uygulanıyor Mu?
Aşırı terleme genel vücut terlemesi şeklinde ise nedeni araştırılır ve nedene yönelik Botox tedavi yapılır. Botoks ve iyontoforez kullanılan diğer tedavilerdir. İyontoforez tedavisi özellikle ellerin terlemesi durumlarında uygundur. Bu tedavide hasta ellerini musluk suyu ve elektrotlar bulunan plastik bir kaba yerleştirir. Başlangıçta, tedaviler 23 gün boyunca günde 10 dakika verilir. Elektrik enerjisi kademeli olarak sağlanır. Tedavisi hem koltuk altı hem de koltuk altı terlemesi için geçerlidir. Botoks uygulanmadan önce, uygulanacak bölgenin üzerindeki ter bölgesini belirlemek için nişasta iyot testi yapılabilir.
Tedaviden sonra 4 gün ila 2 hafta arasında terlemede azalma görülür. Özellikle koltuk altlarında kalıcı terleme durumlarında koltuk altı sinirlerinin cerrahi tedavisi veya koltuk altı ter bezlerinin cerrahi olarak çıkarılması işlemi yapılabilir. Günümüzde bu cerrahi yöntemler laparoskopik olarak da yapılabilmektedir. Tedavi edilecek bölgenin ter bezlerini yok eden modern cihazlar da geliştirildi. Bu cihazlarla olumlu sonuçlar alınsa da şişlik, kızarıklık, his kaybı gibi yan etkiler de bildirilmiştir. Yukarıdaki belirtilerden herhangi birine sahipseniz hemen en yakın sağlık kuruluşuna gitmeli ve bir uzmana başvurmalısınız.
Aşırı Terleme Hastalığı Kendini Nasıl Göstermeye Başlar?
Belirgin bir sebep olmaksızın aşırı terlemeye birincil hiperhidroz denir. Ortalama başlangıç yaşı genellikle 25 yaş civarındadır. Ancak el ve ayaklarda terleme daha erken başlayabilir. Primer hiperhidroz tanısı için hastada en az 6 ay süren yoğun ve bölgesel terleme ve aşağıdaki semptomların olması gerekir:
- Haftada en az bir kez terleme
- Terleme simetrisi
- 25 yaşından önce başlama Aile öyküsü
- Uyurken terlememek
- Sosyal hayatınızı bozma
Aşırı terleme kişiyi rahatsız ettiğinden psikososyal sorunlara neden olabilir. Mantar enfeksiyonları, cildin çok terlediği bölgelerde de yaygındır.

Aşırı Terleme İle İlişkili Komplikasyonlar Nelerdir?
Bakteriyel ve mantar enfeksiyonları, egzama ve kızarıklıklar, sosyal ve duygusal sorunlar aşırı terleme alanlarında en sık görülen komplikasyonlardır.
Aşırı Terleme Hastalığının Tanısı Nasıl Yapılır?
Ayrıntılı bir hasta öyküsü alınması esastır. Spesifik bir nedenden kaynaklandığı düşünülmeyen birincil bölgesel hiperhidrojenezde daha fazla teste gerek yoktur. Ancak sistemik hiperhidroz durumlarında hastaya tansiyon ve kilo kontrolü, detaylı nörolojik muayene ve kan testleri yapılır.
Aşırı Terleme İçin Bitkisel veya Doğal Tedaviler Var Mı?
Aşırı terleme için kanıtlanmış bir bitkisel tedavi yoktur.
Çocuklar Çok Mu Terliyor?
Primer (bölgesel) aşırı terleme çocuklukta ortaya çıkan bir durumdur. Genelde 10 yaşından sonra aileler çocuklarının çok terlediğini görürler. Tedavisi yapılmadığı takdirde düzelme göstermez.
Hamilelik Sırasında Çok Terler Misiniz?
İkincil aşırı terlemenin (hastalık nedeniyle) farklı nedenleri olabilir. Menopoz veya hamilelik bunlardan biridir.
Aşırı Terlemenin Verdiği Rahatsızlık Kendiliğinden Geçer Mi?
Birincil (bölgesel) aşırı terlemenin şiddeti genellikle yetişkinlikte artar ve çok nadiren kendi kendine düzelir. Sekonder aşırı terleme durumlarında (hastalığa bağlı) altta yatan hastalık tedavi edilmeden şikayetler geçemez.
Erkeklerde ve Kadınlarda Aşırı Terlemenin Nedenleri Farklı Mıdır?
Aşırı terlemenin altta yatan (bölgesel) nedeni kadınlarda ve erkeklerde eşit derecede yaygındır. Altta yatan tıbbi duruma bağlı olarak ortaya çıkan ikincil aşırı terleme (hastalıktan kaynaklanan) kadınlarda daha sık görülür.
Genellikle Hangi Yaş Grubunda Daha Çok Terlersiniz?
Hiperhidroz ağırlıklı olarak 18-25 yaş grubunda görülmektedir.