Artroplasti kimlerde olur günümüzde merak edilen bir konudur. İlerleyen yaş ve çeşitli nedenler ile kişilerde eklem ağrıları başlayabilir. Bu ağrılar zaman geçtikçe fonksiyon kaybına neden olmaktadır. Ancak eklem protez cerrahisi ile hastanın eklem bölgelerinde kaybettiği fonksiyonlar tekrar kazandırılabilir. Artroplasti olarak da isimlendirilen bu işlem ile hareket güçlüğüne veya bozukluğuna neden olan eklem, birtakım cerrahi yöntemlerle ve gerek olması halinde protezle eski yapısına geri döndürülür.
Artroplasti Nedir?
Artroplasti kimlerde olur konusunun yanında artroplasti, eklem protezi olarak da bilinmektedir. Bazı nedenlerden dolayı işlevini kaybeden eklemlerin, cerrahi işlem ile yeniden oluşturulması ya da şekillendirilmesidir. Eklem protezi, çoğunlukla diz ve kalça eklemleri gibi vücudun ağırlığını taşıyan ve geniş yüzeylere sahip olan eklemlerde kullanılmaktadır. Ancak teknoloji ve tıp biliminin ilerlemesiyle beraber bu cerrahi işlem el ve ayak bileği gibi eklemlerde de uygulanmaya başlamıştır.
Artroplasti Türleri Nelerdir?
Artroplasti kimlerde olur kapsamında, fonksiyonunu kaybetmiş ve hasta eklemlerin yeniden şekillendirilmesini sağlayan artroplasti, uygulama şekillerine göre farklılık göstermektedir. Bu türlerden bahsedecek olursak; rezeksiyon artroplasti, kişide şikayetlerin yaşanmasına neden olan eklem yüzleri çıkarılmaktadır. Bu işlemin sonrasında ekleme maksimum hareket açıklığı kazandırmak amaçlanmaktadır. İnterpozisyon artroplasti; bu uygulama sırasında ekleme yumuşak doku eklenmektedir. El bileğindeki hareketin kısıtlanmasına neden olan kemik çıkarılarak yerine tendon eklenmektedir. Parsiyel endoprotez artroplasti; bu işlemde eklemin bir kısmı protez ile desteklenmektedir. Böylelikle ekleme mekanik bir işlev kazandırılmış olur.
Total endoprotez artroplasti; deformasyon yaşamış olan eklemin her iki kısmı da değiştirilmektedir. Bu işlem çoğunlukla diz ve kalça eklemlerine uygulanmaktadır. Bu ek olarak bu işlem ayak bileği, omuz, dirsek ve bel omurgasına da uygulanmaktadır.
Artroplasti Komplikasyonları Nelerdir?
Artroplasti, oldukça güvenilir ve başarılı sonuçlar veren bir işlemdir. Ancak her cerrahi işlemde olduğu gibi bu işlemde de istenmeyen bazı durumlar yaşanabilir. Bunlar:
- Yara bölgesinde kanama,
- Enfeksiyon gelişmesi,
- Bacaklarda oluşan pıhtı,
- Protez paralarında gevşeme
Ancak vücudun küçük bir bölümünü ilgilendirdiği için komplikasyonlara pek rastlanmamaktadır. İşlemden önce var olan sağlık problemlerimize göre ek riskler ortaya çıkabilmektedir.
Artroplasti Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Artroplasti, hastanede ameliyathane şartları altında yapılan bir işlemdir ve cerrahinin ardından hastanede kalmayı gerektirir. Bu tedavi genellikle genel anestezi altında yapılır. Kolda birkaç adet damar yolu açılır. İşleme geçmeden önce işlemin uygulanacağı bölge antiseptik bir çözelti ile temizlenir. Bu işlemin ardından gerekli uygulamalar yapılarak hasarlı parça onarılır ya da çıkarılır. Uygun protezler yerlerine yerleştirilir. Tüm bu işlemlerden sonra ameliyat tamamlanmış olur.