Anjina, kalbe giden kan akışının azalmasından kaynaklanan bir göğüs ağrısı türüdür. Anjina koroner arter hastalığının bir belirtisidir.
Anjina pektoris olarak da adlandırılan anjin, sıklıkla göğsünüzde sıkışma, basınç, ağırlık, gerginlik veya ağrı olarak tanımlanır. Anjina semptomları olan bazı insanlar anjina’nın göğsü sıkan bir mengene veya göğsünde ağır bir ağırlık bulunuyormuş gibi hissettiklerini söylüyor. Anjina, bir doktor tarafından kontrol edilmesi gereken yeni bir ağrı veya tedaviyle birlikte gidip yeniden tekrarlayan bir ağrı olabilir.
Anjina nispeten yaygın olmasına rağmen, hazımsızlık rahatsızlığı gibi diğer göğüs ağrısı tiplerinden ayırt etmek hala zor olabilir. Açıklanamayan göğüs ağrınız varsa, derhal tıbbi yardım alın.
Anjina Belirtileri
Anjina semptomları, muhtemelen basınç, sıkışma, yanma olarak tanımlanan göğüs ağrısı ve rahatsızlığını içerir.
Kollarınızda, boynunuzda, çenenizde, omuzunuzda veya sırtınızda ağrı olabilir.
Anjina ile yaşayabileceğiniz diğer semptomlar şunlardır:
- Baş dönmesi
- Yorgunluk
- Mide bulantısı
- Nefes darlığı
- Terleme
Bu semptomların bir kalp krizinin öncüsü olabilecek stabil anjina veya kararsız anjininiz olup olmadığının belirlenmesi için derhal bir doktor tarafından değerlendirilmesi gerekir.
Kararlı anjin, en yaygın anjina şeklidir. Örneğin, yokuş yukarı veya soğuk havalarda yürürken ortaya çıkan ağrı anjina olabilir.
Stabil Anjinanın Özellikleri
- Kalbiniz daha çok çalıştığında, örneğin merdiven çıktığınızda gelişir
- Genellikle tahmin edilebilir ve ağrı genellikle önceki göğüs ağrısı tiplerine benzer
- Kısa bir süre, belki beş dakika veya daha az sürer
- Anjina ilacınızı kullanırsanız daha erken yok olur
Anjina şiddeti, süresi ve tipi değişebilir. Yeni veya farklı semptomlar daha tehlikeli bir anjina (kararsız anjina) veya kalp krizine işaret edebilir.

Kararsız Angina’nın Özellikleri (tıbbi Bir Acil Durumdur)
- Dinlenirken bile oluşur
- Her zamanki anjin şablonunuzda değişiklik
- Beklenmedik anda gelişebilir
- Genellikle daha şiddetlidir ve stabil anjinadan daha uzun, bazen 30 dakika veya daha uzun sürer
- Dinlenme veya anjina ilacı kullanımı ile kaybolamaz
- Kalp krizine işaret edebilir
Varyant anjina veya Prinzmetal anjina denilen başka bir anjina türü de vardır. Bu tip anjina daha nadirdir. Kalbinizin arterlerindeki kan akışını geçici olarak azaltan bir spazm neden olur.
Varyant Anjinasının Özellikleri (Prinzmetal’s Angina)
- Genellikle dinlenirken olur
- Genellikle şiddetlidir
- Anjina ilacı ile rahatlayabilir
Kadınlarda Anjina
Kadınlarda anjina belirtileri erkeklerde ortaya çıkan anjina semptomlarından farklı olabilir. Bu farklılıklar tedavi arayışında gecikmelere yol açabilir. Örneğin, göğüs ağrısı, anjinalı kadınlarda yaygın bir semptomdur, ancak kadınlar için tek semptom veya en yaygın semptom olmayabilir. Kadınlar ayrıca aşağıdaki belirtilere sahip olabilir:
- Mide bulantısı
- Nefes darlığı
- Karın ağrısı
- Boyun, çene veya sırtta rahatsızlık
- Göğüs basıncı yerine bıçak batması ağrısı
Anjina Nedenleri
Anjina, kalp kasınıza kan akışının azalmasından kaynaklanır. Kanınız, kalp kasınızın hayatta kalması için ihtiyaç duyduğu oksijeni taşır. Kalp kasınız yeterli oksijen almazsa, iskemi adı verilen bir duruma neden olur.
Kalp kasınıza giden kan akışının azalmasının en yaygın nedeni koroner arter hastalığıdır (CAD). Kalbiniz (koroner) arterleriniz plak adı verilen yağ birikintileri ile daralmış olabilir. Buna ateroskleroz denir.
Düşük oksijen gereksinimi olan zamanlarda – örneğin dinlenirken – kalp kasınız anjina semptomlarını tetiklemeden kan dolaşımının azalmasıyla çalışmaya devam edebilir. Ancak, egzersiz yaptığınız durumlar gibi oksijen talebini arttırdığınızda anjin ortaya çıkabilir.
- Kararlı anjina. Kararlı anjin genellikle fiziksel aktivite ile tetiklenir. Merdiven çıktığınızda, egzersiz yaptığınızda veya yürüdüğünüzde, kalbiniz daha fazla kan ister, ancak daralmış arterler kan akışını yavaşlatır. Fiziksel aktivitenin yanı sıra duygusal stres, soğuk ve sıcaklıklar, ağır yemekler ve sigara içmek gibi diğer faktörler de arterleri daraltabilir ve anjinayı tetikleyebilir.
- Kararsız anjina. Kan damarı rüptüründe veya bir kan pıhtısında yağ birikintileri (plaklar) oluşursa, daralmış bir arterden kan akışını hızlı bir şekilde engelleyebilir veya azaltabilir. Bu durum, aniden ve ciddi bir şekilde kalp kasınıza giden kan akışını azaltabilir. Kararsız anjina, kalbinizin kan damarlarını bloke eden veya kısmen bloke eden kan pıhtılarından da kaynaklanabilir. Bu durumda kararsız angina kötüleşir ve dinlenme veya normal ilaçlarınız tarafından rahatlamaz. Kan akışı düzelmezse, kalbiniz oksijenden yoksun kalır ve kalp krizi meydana gelir. Kararsız anjina tehlikelidir ve acil tedavi gerektirir.
- Prinzmetal’in anjinası. Bu tip anjina, arteri geçici olarak daraltan koroner arterdeki ani bir spazmdan kaynaklanır. Bu daralma, kalbinize giden kan akışını azaltır ve ciddi göğüs ağrısına neden olur. Prinzmetal anjina en sık dinlenirken, tipik olarak bir gecede ortaya çıkar. Duygusal stres, sigara içmek, kan damarlarını sertleştiren ilaçlar (bazı migren ilaçları gibi) ve yasa dışı uyuşturucu kokain kullanımı Prinzmetal’in anjinini tetikleyebilir.

Anjina Teşhisi
Anjina teşhisi için doktorunuz fizik muayene yaparak ve belirtilerinizi sorarak başlayacaktır. Ayrıca ailenizde kalp hastalığı öyküsü olup olmadığı da dahil olmak üzere herhangi bir risk faktörü arayacaktır.
Doktorunuz anjinaya olup olmadığınızı doğrulamak için isteyebileceği birkaç test vardır:
- Elektrokardiyogram (EKG). Kalbinizin her atışı, kalbinizdeki özel hücrelerden üretilen bir elektriksel dürtü ile tetiklenir. Elektrokardiyogram bu elektrik sinyallerini kalbinizden geçerken kaydeder. Doktorunuz, kalbinizdeki kan akışının yavaşladığını veya kesintiye uğradığını veya kalp krizi geçirip geçirmediğinizi görmek için bu kalp atışları arasında düzensizlik olup olmadığını arayabilir.
- Stres testi. Bazı durumlarda kalbinizin daha çok çalıştığı zaman anjin teşhisi daha kolaydır. Stres testi sırasında, bir koşu bandında yürüyüş yaparak veya sabit bir bisiklette pedal çevirerek egzersiz yaparsınız. Egzersiz yaparken kan basıncınız ve EKG okumalarınız izlenir. Stres testi ile aynı zamanda başka testler de yapılabilir. Egzersiz yapamıyorsanız, kalbinize egzersizi simüle etmesi daha fazla çalışması için ilaçlar verilebilir.
- Ekokardiyogram. Ekokardiyogram da, kalbin görüntülerini üretmek için ses dalgalarını kullanır. Doktorunuz bu görüntüleri, zayıf kan akışından kaynaklanan kalp kası hasarı dahil anjina ile ilgili sorunları tanımlamak için kullanabilir. Stres testi sırasında ekokardiyogram testi yapılabilir ve bu, kalbinizde yeterli kan almayan alanlar olup olmadığını gösterebilir.
- Nükleer stres testi. Nükleer stres testi, istirahatte ve stres sırasında kalp kasınıza kan akışını ölçmeye yardımcı olur. Rutin bir stres testine benzer, ancak nükleer stres testi sırasında, radyoaktif bir madde kan dolaşımınıza enjekte edilir. Bu madde kanınızla karışır ve kalbinize gider. Kalbinizdeki radyoaktif materyali tespit eden özel bir tarayıcı, maddenin kalp kasınızdaki kanla nasıl hareket ettiğini gösterir. Görüntülerde kalbin herhangi bir yerine zayıf kan akışı görülebilir, çünkü radyoaktif madde o zayıf kan akışının olduğu bölümde daha az görünür.
- Göğüs röntgeni. Bu test kalbinizin ve akciğerlerinizin görüntülerini alır. Bu, belirtilerinizi açıklayabilecek diğer durumları da aramak ve genişlemiş bir kalbiniz olup olmadığını görmek içindir.
- Kan testleri. Kalbiniz bir kalp krizi nedeniyle hasar gördüyse, bazı kalp enzimleri yavaşça kanınıza karışır. Kan örnekleri bu enzimlerin varlığı açısından test edilebilir.
- Koroner anjiyografi. Koroner anjiyografi, kalbinizin kan damarlarının içini incelemek için X-ışını görüntülemesini kullanır. Kardiyak kateterizasyon olarak bilinen genel prosedür grubunun bir parçasıdır. Koroner anjiyografi sırasında, X-ışını makinesi tarafından görülebilen bir tür boya kalbinizdeki kan damarlarına enjekte edilir. X-ışını makinesi kan damarlarınızın içine ayrıntılı bir görünüm sunan bir dizi görüntü (anjiyogram) alır.
- Kardiyak bilgisayarlı tomografi (BT) taraması. Kardiyak BT taramasında, halka şeklindeki bir makinenin içinde bir masanın üzerinde uzanırsınız. Makinenin içindeki X-ışını tüpü vücudunuzun etrafında döner kalbinizin ve göğsünüzün ayrıntılı görüntülerini toplar.
- Kardiyak MR. Kardiyak MR’da, kalbinizin yapısının ve kan damarlarının ayrıntılı görüntülerini üreten, tünel benzeri bir makinenin içindeki bir masanın üzerinde uzanırsınız.
Anjina Tedavisi
Anjina tedavisi için yaşam tarzı değişiklikleri, ilaçlar, anjiyoplasti ve stent veya koroner bypass cerrahisi gibi birçok seçenek vardır. Tedavinin amacı semptomlarınızın sıklığını ve şiddetini azaltmak, kalp krizi ve ölüm riskinizi azaltmaktır.
Bununla birlikte, dinlenme halindeyken meydana gelmesi gibi, genellikle sahip olduğunuzdan farklı olan kararsız anjina ağrınız varsa, hastanede derhal tedaviye ihtiyacınız vardır.
İlaçlar
Yaşam tarzı değişiklikleri tek başına anjininize yardımcı olmazsa, ilaç almanız gerekebilir. Bunlar şunları içerebilir:

- Nitratlar. Nitratlar genellikle anjin tedavisinde kullanılır. Nitratlar rahatlatır ve kan damarlarınızı genişletir ve kalp kasınıza daha fazla kan akmasına izin verir. Anjinaya bağlı göğüs rahatsızlığınız olduğunda, normalde anjinayı (fiziksel efor gibi) tetikleyen bir şey yapmadan önce veya uzun süreli (önleyici bir temelde) nitrat alabilirsiniz. Anjina tedavisinde kullanılan en yaygın nitrat formu, dilinizin altına koyduğunuz nitrogliserin tabletleridir.
- Aspirin. Aspirin, kanınızın pıhtılaşma yeteneğini azaltır ve kanın daralmış kalp arterlerinden akmasını kolaylaştırır. Kan pıhtılarını önlemek kalp krizi riskinizi de azaltabilir. Ancak öncelikle doktorunuzla konuşmadan günlük olarak aspirin almaya başlamayın.
- Pıhtı önleyici ilaçlar. Klopidogrel (Plavix), prasugrel (Effient) ve ticagrelor (Brilinta) gibi bazı ilaçlar, kan trombositlerinizin birbirine yapışma olasılığını azaltarak kan pıhtılarının oluşmasını önlemeye yardımcı olabilir. Aspirin kullanamıyorsanız bu ilaçlardan biri önerilebilir.
- Beta blokerleri. Beta blokerler, adrenalin olarak da bilinen epinefrin hormonunun etkilerini bloke ederek çalışır. Sonuç olarak, kalp daha yavaş ve daha az kuvvetle atıp kan basıncını düşürür. Beta blokerler ayrıca kan damarlarının gevşemesine ve kan akışını iyileştirmek için açılmasına yardımcı olur, böylece anjinayı azaltır veya önler.
- Statinler. Statinler, kan kolesterolünü düşürmek için kullanılan ilaçlardır. Vücudunuzun kolesterol yapmak için ihtiyaç duyduğu bir maddeyi engelleyerek çalışırlar. Ayrıca vücudunuzun arter duvarlarındaki plaklarda biriken kolesterolü yeniden emmesine yardımcı olarak kan damarlarınızda daha fazla tıkanmayı önlemeye yardımcı olabilirler. Statinlerin ayrıca kalp arterleriniz üzerinde başka birçok faydalı etkisi vardır.
- Kalsiyum kanal blokerleri. Kalsiyum antagonistleri olarak da adlandırılan kalsiyum kanal blokerleri, arteriyel duvarlardaki kas hücrelerini etkileyerek kan damarlarını gevşetir ve genişletir. Bu, kalbinizdeki kan akışını artırır, anjinayı azaltır veya önler.
- Kan basıncını düşüren ilaçlar. Yüksek tansiyonunuz, diyabetiniz, kalp yetmezliğiniz veya kronik böbrek hastalığınız varsa, doktorunuz muhtemelen tansiyonunuzu düşürmek için bir ilaç reçete edecektir. Kan basıncını tedavi etmek için iki ana ilaç sınıfı vardır: anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE) inhibitörleri veya anjiyotensin II reseptör blokerleri (ARB’ler).
- Ranolazin (Ranexa). Ranexa tek başına veya kalsiyum kanal blokerleri, beta blokerleri veya nitrogliserin gibi diğer anjina ilaçlarıyla birlikte kullanılabilir.
Tıbbi Prosedürler ve Cerrahi
Yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçlar sıklıkla stabil anjin tedavisinde kullanılır. Ancak anjiyoplasti, stent ve koroner arter baypas cerrahisi gibi tıbbi prosedürler de anjin tedavisinde kullanılabilir.
- Anjiyoplasti ve stentleme. Perkütan koroner girişim (PCI) olarak da adlandırılan anjiyoplasti sırasında daralmış arterinize küçük bir balon yerleştirilir. Balon, arteri genişletmek için şişirilir ve daha sonra arteri açık tutmak için genellikle küçük bir tel örgü bobini (stent) yerleştirilir. Bu prosedür kalbinizdeki kan akışını iyileştirir, anjinayı azaltır veya ortadan kaldırır. Kararsız anjinanız varsa veya yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçları kronik, stabil anjininizi etkili bir şekilde tedavi etmiyorsa, anjiyoplasti ve stent iyi bir tedavi seçeneğidir.
- Koroner arter baypas cerrahisi. Koroner arter baypas cerrahisi sırasında, vücudunuzun başka bir yerindeki bir damar veya arter, tıkalı veya daralmış bir kalp arterini atlamak (köprü) için kullanılır. Bypass ameliyatı kalbinize kan akışını arttırır ve anjinayı azaltır veya ortadan kaldırır. Hem dengesiz anjina hem de diğer tedavilere cevap vermeyen stabil anjina için bir tedavi seçeneğidir.
- ECP. ECP kalbe giden kan akışını arttırmak için, uyluk ve pelvis etrafına yerleştirilir. EPC çoklu tedavi seansları gerektirir.