Ağız kokusu çok sık görülen bir şikâyettir. Bireyler kimi zaman bu şikayetin sebebini anlamazlar. Ağız kokusu kimi zaman da kronik olabilmektedir. Sosyal anlamda da olumsuz etkileri bulunan ağız kokusu rahatsızlığı, tedavi edilmesi gereken bir hastalığın işaretçisi de olabilmektedir. Bu sebeple kişilerin ağız, diş ve dil temizliklerine özen göstermeleri gerekmektedir. Ağız kokusunun nedenleri arasında bir çok madde sayılabilir. Bunlar; gıdalar, sigara, kötü diş hijyeni, sağlık problemleri, ağız kuruluğu, ağız enfeksiyonları, kullanılan bazı ilaçlar, gebelik durumu sebepleriyle olabilmektedir. Ağız kokusundan şikayetçi olan hastalar, öncelikle ağız temizliklerine önem göstermelidirler. Hala geçmeyen ağız kokusu var ise bir diş hekimine başvurmalılardır.
İlgili Link: Kemik Yaşlanmasını Azaltacak Öneriler
Ağız Kokusu Nedenleri
Ağız kokusuna sebep olan nedenlerin başında kokulu besinler tüketmek gelmektedir. Soğan, sarımsak gibi besinlerin tüketilmesi ağızda kokuya sebep olabilmektedir. Bununla beraber sigara ve alkol kullanan kimselerde de ağız kokusu meydana gelebilmektedir. Sigara ve alkol vücuda verdiği zararların yanı sıra ağızda koku oluşmasına da sebep olabilmektedirler. Diş hijyenine dikkat edilmemesi de ağız kokusu durumunu yaratabilmektedir. Dişlerin fırçalanmaması, diş ipi kullanılmaması ağız kokusunu yaratabilir. Bu sebeple her yemekten sonra dişler uygun diş fırçası ve diş macunuyla fırçalanmalı, diş aralarında kalan besinlerin koku üretmelerini önlemek için diş ipi kullanılmalıdır. Bunun yanı sıra vücutta oluşan sağlık problemleri de ağız kokusu yapabilmektedir. Ağızda enfeksiyon ve yara durumu görülen kimselerin de ağızları kötü koku yayabilmektedir.
İlgili Link: Ağrı Kesicilere Bağımlılığı Azaltın
Ağız Kokusu
Ağız kokusunun tedavi edilebilir olup olmaması bir çok kişi tarafından merak edilmektedir. Ağız kokusu olan kişiler öncelikle kokunun sebebini tespit etmelidirler. Bu süre zarfında ağız hijyenine de dikkat edilmesi gerekmektedir. Dişlerin bakımı düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Dişler günde en az 3 kere fırçalanmalıdır. Fırçalama için kullanılan fırça çok sert seçilmemelidir. Sert fırçalar da diş etinde yaralar açarak iltihap oluşmasına sebep olabilir. Bu iltihaplar da zamanla ağızda koku yapabilmektedir. Tüm bunlarla beraber eğer başka bir hastalıktan kaynaklı ağız kokusu durumu mevcutsa, ağız kokusundan şikayetçi olan hasta acilen bir hekime görünmelidir.